Flera höga hus har börjat byggas i Stockholm på senare tid.

Är det nu det blir skyskrapor i Stockholm?

Höga hus kan vara på väg att bli en allt vanligare ingrediens i Stockholms skyline. Enligt experter finns anledning att tro att höghusen går en ny tid till mötes även här.

  • Publicerad 06:40, 27 mar 2017

Förra veckan presenterade Moderaterna i Stadshuset sina visioner för en ny stadsdel i Loudden vid Värtahamnen. Politikerna Anna König Jerlmyr (M) och Joakim Larsson (M) slog på stort och berättade att de ville se 10 000 nya bostäder och Sveriges högsta byggnad, en 300 meter hög guldskimrande skyskrapa.

– Det här är det vi vill att stockholmare ska mötas av när man närmar sig stan istället för oljecisterner, sade König Jerlmyr när förslaget offentliggjordes.

”Utstuderad taktik”

De senaste åren tycks viljan att bygga högt ökat. Om skrapan i Loudden bara är ett förslag, så har flera projekt nu lämnat idéstadiet och är på väg att bli verklighet.

Gasklockan i Hjorthagen, Tellus Tower vid Telefonplan och Norra tornen i Hagastaden är alla exempel på aktuella bostadsbyggen som är högre än 100 meter.

– Ofta har man tagit till rejält i överkant för att husen ska bli höga i slutändan, trots att de mött protester och sänkts. Det är en utstuderad taktik, säger Julia Svensson, chefredaktör för tidskriften Arkitektur.

LÄS ÄVEN Här vill Moderaterna bygga ny stadsdel

Enligt Elisabeth Martin, vd på Stockholms Byggmästareförening, kan en förklaring ligga i bostadstakten. Det byggs mycket, och det byggs på många platser. 2015 byggstartades 13 576 bostäder inom Stockholm stad. 2016 hade siffran ökat till 19 417.

Julia Svensson Foto: Pressbild

Elisabeth Martin. Foto: Rosie Alm

– Antalet bostäder som har byggstartats har ökat väldigt mycket bara det senaste året. Det kan vara en förklaring till att man i större utsträckning tittar på höghöjdsalternativ. Någonstans måste alla nya bostäder få plats, säger Elisabeth Martin.

Är det nu det händer att Stockholm börjar få skyskrapor?

– Ja, jag tror absolut att det kommer bli fler höga hus i bostadsprojekt där husen passar in i omgivningen. Man måste nog tänka högt och planera höga hus när bostadstakten är så hög som den är nu i Stockholm, säger Elisabeth Martin.

– I högkonjunktur byggs fler höga hus – och vi har sett många förslag på höghus de senaste åren, då det finns pengar att tjäna för fastighetsbolagen. I slutändan handlar det om politisk vilja, säger Julia Svensson.

LÄS ÄVEN

Något nytt Manhattan kommer det dock inte bli i Stockholm, om man får tro Elisabeth Marti:.

– Vi kommer absolut inte få en tätare stad med väldigt höga hus. Däremot kommer vi nog kunna se nya bostadskvarter och stadsdelar där höghus blir verklighet, avslutar hon.

SKYBAR 2. Kajplats 6 blir ett 24 våningar högt hus på Liljeholmskajen. De tre översta våningarna ska inrymma en gourmetkrog. Foto: Wingårdhs

UTSIKTSPLATS. Norra Tornen i Vasastan blir över 100 meter höga och får restaurang, skybar eller utsiktsplats högst upp. Foto: OMA/Oscar Properties

TVILLINGAR. Tellus Towers ena höghus ska bli 237 meter högt. Foto: Wingårdhs

Visionen. Det tilltänkta huset på 17 våningar vid Tantolunden överklagades inte, till mångas stora förvåning. Foto: Brunnberg & Forshed

SKYBAR. Stockholm New-skrapan ska byggas i Hammarby sjöstad. 28-våningshuset ska krönas med en skybar är tanken. Foto: Skanska

Kajplats 6 Liljeholmskajen Foto: JM

Tellus Tower Foto: Rendering, Wingårdhs

Höjdare på gång

Hjorthagenskrapan

En av Gasklockorna i Hjorthagen görs om till bostäder. Från början var tanken en 140 hög byggnad med 400 bostäder. Nu är det nedbantat till 90 meter (110 meter över nollplanet) och cirka 200 lägenheter. Planerad inflytt runt 2019.

Norra tornen

Projektet i nya Hagastaden gick från början under namnet Tors Torn och innehöll två bostadstorn som var 145 meter höga. Nu heter de Norra Tornen, byggs av Oscar Properties och blir 120 respektive 104 meter höga. 2018 beräknas den högsta tornet vara klart att flytta in i.

Tantolunden

17- våningshus vid Tantolunden. Totalt cirka 100 lägenheter vid Ringvägen. Byggstart planeras under 2018.

Tellus Tower

Från början var det norra Europas bostadshus, en skyskrapa på 237 meter, 70 våningar och 385 lägenheter. Förslaget fick nej av Försvarsmakten då byggnaden kunde störa ”tekniska system”. Nu ska det bli två torn på en annan plats vid Telefonplan, ett som är lika högt som det första förslaget (237 meter) och ytterligare ett på 177 meter. Totalt ska det bli cirka 1 200 lägenheter i de två tornen. Byggstart kan ske tidigast 2019.

Loudden

Moderaterna föreslår en ny stadsdel i Loudden. Totalt 10 000 bo­städer och flera höga hus. Det högsta är tänkt att bli Sveriges högsta byggnad, en skyskrapa på 300
meter och 85 våningar.

Kajplats 6

Kajplats 6 blir det högsta huset på Liljeholmskajen. Totalt 26 våningar med en 400 kvadratmeter stor restaurang högst upp. Totalt cirka 200 lägenheter. Planerad inflytt år 2020.

Skärholmen

Stockholmshem ska få ett nytt huvudkontor. Ett höghus på totalt 18 våningar och förutom kontor cirka 100 lägenheter. Planerad byggstart tidigast 2019.

Hammarby sjöstad

Sthlm New – ett 27 våningar högt hus med skybar på toppen planeras vid Hammarby allé. Det är Skanska som bygger kontor och planerad inflyttning är om tre år, våren 2020.

Visa merVisa mindre