Är det här Stockholms mest välutrustade bostadsrättsförening?

Extravaganta faciliteter hos Stockholms bostadsrättsföreningar blir allt vanligare. I Axelsberg har man både golfrange och idrottssal.

  • Publicerad 10:00, 26 feb 2017

Utrymmet från en svunnen tid. Tio meter ner i marken, under ett av bostadshusen på Hägerstens Allé, berättar vice ordförande av bostadsrättsföreningen Arken, Britt-Marie Henricsson, 58, historien bakom stadens idag kanske lyxigaste föreningslokal.

– Här nere stod tre stora värmepannor som på den tiden försörjde hela Axelsberg. Varannan natt körde stora tankbilar hit och fyllde på olja i den stora oljetanken som stod här i utrymmet intill, berättar Britt-Marie Henricsson och visar oss längre in.

LÄS ÄVEN Otippade gator toppar stockholmarnas sökstatistik

Hon har bott i huset sedan 1985. På den tiden var det inte alls lika vanligt som idag att bygga extra bekvämligheter för husets gäster även om drömmen fanns.

Redskapen i idrottssalen och gymmet är både skänkta till föreningen, och inköpta för en billig peng. Foto: Maja Brand

Öva chippen hemma. Här stod den gamla oljetanken som nu blivit omgjord till en golfrange. Foto: Maja Brand

– Redan då stod vi grannar i föreningen ute på balkongen över ett glas vin och fantiserade om få köpa huset och göra om till bostadsrätter och riva gamla panncentralen och använda den till något annat, berättar Britt-Marie.

Och när den stora byggkraschen kom i början på 90-talet gjorde de slag i sak och köpte loss huset. Det visade sig vara en mycket bra affär när priserna på lägenheterna senare gick från några hundratusen till att vara värda flera miljoner styck.

Gympasal och golfranch

Idag har faciliteter som bastu och relaxavdelning blivit vanligare hos bostadsrättsföreningarna i staden. Men extravagansen hos Arken i Axelsberg är det nog få föreningar som kan mäta sig med.

LÄS ÄVEN Flyttgubbarnas värsta rövarhistorier

De gamla värmepannorna byttes ut till fjärrvärme och utrymmet under marken byggdes om till en stor gympasal med basketkorgar, innebandymål, pingisbord och ett gym. Oljetanken togs bort och blev en golfrange. Föreningen byggde bastu, förenings- och festlokal och lät ett rum bli en övernattningslägenhet med plats för fyra personer. Ytterligare ett utrymme byggdes om till en tvårumslägenhet. Det enda som är orört är det gamla skyddsrummet och verkstaden.

Föreningen byggde bland annat en bastu, festlokal och övernattningslägenhet. Foto: Maja Brand

Pingisbordet, gympasalen och gymmet är populära bland besökarna. Foto: Maja Brand

– Många av de yngre familjerna som börjat flytta in på senare år gillar gympasalen både barn och vuxna kan springa omkring och spela boll, badminton eller innebandy, gymmet är också populärt och vi är några stycken som brukar basta.

Föreningens extra-allt är inget de direkt marknadsför för potentiella köpare av lägenheterna i huset. Mäklarna brukar däremot ta med en blänkare om det i annonserna och många som kommer på visning tycker att det är riktigt häftigt enligt Britt-Marie.

LÄS ÄVEN Glädjechocken: Ingen kö till nya studentbostäder i Stockholm

– Det är skönt att ha något nära. Blir enkelt och lättillgängligt och fungerar bra då vi känner varandra så bra, säger hon.

God förening blir viktigare

Enligt mäklare Fredrik Viman, 33, Fastighetsbyrån Östermalm, är bostadsrättsföreningar med god ekonomi och extra faciliteter något som blir allt viktigare för potentiella köpare av lägenheter.

– Bastu och relaxavdelning har blivit vanligare, men tjänster utöver det är fortfarande relativt ovanligt i vårt område. Vi försöker alltid lyfta fram föreningen inför kunder då det blivit allt viktigare vid ett lägenhetsköp. Man vill veta att ekonomin ser bra ut och föreningen underhålls. Att ha något utöver det extra är aldrig negativt, säger Fredrik Viman.

Vice ordförande. Britt-Marie Henricsson i brf. Arken har varit med sedan start. Redskapen i idrottssalen och gymmet är både skänkta till föreningen, och inköpta för en billig peng. Foto: Maja Brand

Andra flådiga föreningar i Stockholm

En bostadsrättsförening på Södermalm har en egen roddbåt för sina medlemmar.

På Östermalm har föreningen Biografen satt in en bio tillägnat husets byggnadsår 1939, "Hollywoods enskilt viktigaste filmår".

Vid Telefonplan har en förening lyxat till det med pool på innergården.

På Kungsholmen har man också installerat en pool – fast inomhus. Lyx!

På takterassen till ett bostadshus på Kungsholmen har föreningen fixat utekök, grill, ytor för odling, lek och fest.

Visa merVisa mindre