Värdig arvtagare till Gene Kelly. Channing Tatum rör på påkarna i “Magic Mike XXL”. Foto: Claudette Barius

Obekymrat oironiskt strippuppföljning

  • Publicerad 11:30, 10 jul 2015

I lågbudgetsuccén ”Magic Mike” från 2012 finns en scen där regissören Steven Soderbergh korsklipper mellan Mikes paradnummer, till tonerna av Ginuwines 90-talshit ”Pony”, och kärleksintresset Brooke som halvt förbluffad iakttar honom med skeptisk blick – samtidigt som övriga kvinnor i lokalen skriker av förtjusning.

Uppföljaren ”Magic Mike XXL” är lika gränsöverskridande generande men struntar i att spegla biopublikens reservationer kring fenomenet manlig strippdans – betalande besökare lär ju redan vara med på noterna. Medan den första filmen varvade shownumren med soldränkt socialrealism, som belyste mörkare aspekter av livet som attraktionsobjekt, ger sig uppföljaren därför helt hän åt dansen.

Vi får följa med på en sorglös roadtrip på väg mot den sista föreställningen. Och det är befriande att ”Magic Mike XXL” inte skyler sig bakom förment klädsam självkritik, på samma sätt som musikalfilmer knappast blir sämre om de saknar kritik mot sång och musik. Det närmaste filmen kommer en självmedveten kommentar är diskussionen mellan två manliga underhållare emellan om att de erbjuder begär på kvinnors villkor.

Kanske är det en förklaring till 96% av biobesökarna som såg ”Magic Mike XXL” under öppningshelgen i USA var kvinnor. Det är inte förvånande men talande statistik. I andra sammanhang brukar som bekant inte manlig fysik avskräcka män från biograferna, men när bara bringor och bitiga biceps inte används för våldsamma utan dansanta syften kommer kanske homoerotiken för nära.

”Magic Mike XXL” är så lättsam att den svävar fram, men för den som kan motstå instinkten att ta ned den på jorden, framträder en fascinerande hybridfilm som åtminstone jag aldrig har sett förut. Det är en blandning av oförarglig grabbighet och uppsluppen dans som känns obekymrat oironisk, kanske rentav frigjord.

Magic Mike XXL

Regi: Gregory Jacobs

I rollerna: Channing Tatum, Matt Bomer, Joe Manganiello, Adam Rodríguez

Speltid: 115 minuter

Visa merVisa mindre

Cirkeln:

20% Juckdans

20% Magrutor

60% Att välja glädje

Visa merVisa mindre