Veteranen trea i EM i freestyle

Skoklosterbon och skateboardproffset Stefan ”Lillis” Åkesson har åkt skateboard i 43 år. Europeiska Mästerskapen hölls för två veckor sedan i Brandenburg och Lillis visade med sin tredje plats att han alltjämt är ett namn att räkna med.

  • Publicerad 10:07, 27 sep 2021

Jag tränar upp till två timmar, tre till fem dagar i veckan.

Runt 60 tävlanden från världen över, varav fyra från Sverige, möttes i Brandenburg för att tävla och Lillis kom trea i proffsdivisionen och hans son Bastian Åkesson kom på nionde plats i nybörjardivisionen.

– Jag är nöjd med resultatet och det var fantastiskt roligt att tävla tillsammans med min son, säger Lillis.
Under sina år har Lillis tävlat och vunnit flera gånger i såväl VM, EM som SM och han har även några Guiness Världsrekord.

– Min styrka ligger i min kroppshållning, stil och flyt och jag tränar upp till två timmar, tre till fem dagar i veckan. Därutöver kör jag dagligen mental träning i form av meditation och yoga samt dynamisk och statisk stretching, säger Lillis.

Lillis utövar och tävlar alltså i flatland freestyle, en gren som man enligt Lillis inte behöver vara en ”våghalsing” för att utöva.

– I början åkte jag ramp och allt. Jag insåg dock snart att jag inte var modig nog och kom då underfund med att freestyle passade mig som bäst.

”Passar de flesta”

Freestyle skateboarding är konstnärliga och tekniskt krävande tricks och stunts som utförs mestadels på plan mark.

– Det är en himla bra gren som passar de flesta. Åldern försvinner helt i vår sport, konstaterar Lillis.

Som 13-åring hade Lillis sitt första möte med en skateboard och han visste med en gång vad han ville och var ämnad att göra. Ett år senare ägde han sin första skateboard, trots föräldrarnas oro för att sporten kunde vara farlig.
– Den individualistiska sporten tilltalade mig och den har en helt fantastisk community, tillhörighet, där vi alla stötar varandra.

Lillis växte upp i Falun och flyttade 1992 till Skokloster, till Idealbyn, som lockade honom via hans intresse för meditation.

–Där kom jag oförhapp-andes i kontakt med några uttråkade ungdomar som var intresserade av att åka skateboard och startade då med stöd av kommunen upp en grupp – Bålsta Skateboard Dojo.

Tränar ungdomar i Bålsta

Idag leder och tränar Lillis för Bålsta Skateboard Dojo, i IP gallerian i Bålsta där de även byggt en ramp.

– Det har varit helt perfekt för oss att vara där och många ungdomar är involverade i verksamheten.
Tyvärr ska kommunen nu göra sig av med alla sport-
lokaler de inte själva äger.

– Det känns tungt för oss. Personligen hade jag aldrig lyckats komma trea i årets EM om vi inte haft träningsmöjlighet där, men kommunen har lovat hjälpa oss med ny lokal, så det löftet hoppas vi nu att de håller.

Stefan Lillis Åkesson

Har åkt skateboard i 43 år – tävlar och kör shower

Älskar att åka bräda och åker även snowboard och har provat surfa

1987 vann han sitt första EM

Har genom åren tagit hem runt 20 SM-guld

Arbetar som säljare på Stadium i Barkarby och frilansar även som web designer

Visa merVisa mindre