Hit it. Så här såg det ut på förra årets Bajen Rough House, när lokale kämpen Adam Chartoi i grönt mötte greken Andreas Katzourakis. Foto: Jan Ronnlund

Så ska Hammarby locka MMA-publiken

Bajen vill göra boxning ball igen. Nu på fredagen den 13 kör klubben sin fjärde stora gala på Södermalm. "Vi vill visa att det går att göra en häftig boxningsshow", säger de.

  • Publicerad 20:00, 10 okt 2017

Häftigt ljus, bra ljud, en redig show och amerikansk gangstarap: den traditionella boxningen måste steppa upp sitt game om den ska kunna tävla med de modernare, yngre kampsporterna som drar storpublik.

Så resonerar lilla Hammarby Boxning IF, eller Bajen boxning om du så vill. För fjärde året i rad slår de på stort och anordnar galan Bajen Rough House. Nu på fredag exploderar det i Eriksdalshallen när Hammarby mötet finska Helsinki Allstars i ringen.

Förra året drog galan 1 000 pers och coach Joel Grandell hoppas på minst lika många nu:

– Det finns plats för lite fler än så i hallen så vi hoppas locka ännu fler. Vi är inte Hammarby fotboll eller UFC, vi är en liten klubb med 350 medlemmar. Men boxningsförbundet måste vakna lite och se att det går att göra sådana här stora galor så att olympisk boxning blir attraktivt igen, säger tränaren.

Joel Grandell säger att det är en kväll för "de mest inbitna Hammarby-fansen, de som är mest hardcore, de som är beredda att offra allt för att se de som kämpar för Hammarby". Samtidigt:

– Det här är ett publikevenemang för de flesta som gillar action, musik och show. Och vi har satsat hårt på att få in fler ungdomar. Till exempel nyanlända flyktingar som inte har så mycket att göra.

Ett av knepen för att dra publik är att amerikanska rapparen Shabazz the Disciple – "klassisk amerikansk gangstarap" – ska uppträda.

Har inte boxning blivit ifrånsprunget sedan länge av thaiboxning och MMA när det gäller popularitet?

– Kanske. Men det är bra för boxningen när andra kampsporter syns mycket. Skillnaden är att vi är en OS-idrott. Och boxning är grund i de flesta kampsporter, så det är bara positivt att det växer. Problemet är att vi saknar galor som MMA har. Matcherna är i små träningslokaler, det är dåligt ljus och ljud, det satsas inte. Där ligger MMA, en yngre sport, före. Boxningen måste bli bättre där. VI vill visa att det går att göra en häftig gala, en bra show, som drar mycket folk.