Tuva Lund: ”Vi ska ge människor det de behöver”

Det är brist på äldreboenden i Botkyrka. Kia Hjelte från Moderaterna menar att Socialdemokraterna har ansvaret efter 25 år i styre. Nu bemöter Tuva Lund, kommunalråd med ansvar för omsorgsfrågor kritiken.

  • Publicerad 17:28, 11 sep 2019

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Kia Hjelte: S har ansvar för de äldres besvikelse och frustration

”Vår politik handlar om att det ska vara tryggt att åldras. Att det ska finns stöd för den som behöver och att alla ska ha tillgång till ett värdigt och givande liv. Det betyder att vi måste anpassa oss efter behov, och inte automatiskt anta vad Botkyrkabor vill ha och med det utforma en enkel ram för alla. 

 Vi har styrt Botkyrka under lång tid, och med det vet vi att vår kommun hela tiden måste utvecklas, bli bättre och starkare – vi får aldrig bli nöjda. 

 Därför renoverar vi, vi bygger nytt, vi ser till hållbarhet och olika behov. Vi träffar 95 åringar som är ute och springer i skogen, 80 åringar som är aktiva i otaliga föreningar och fler äldre som är enorma samhällskrafter – därför vet vi att vi inte ska räkna ut människor och anta deras behov bara för att de åldras. Vi ska ge dem det de behöver, när de behöver och i den form de behöver. Alla över 70 ska ha ett boende som passar dem. 

Därför finns nu 60 nyrenoverade boendelägenheter i Tunängen, 60 till förväntas bli klara under året. Vi har fått ett nytt kommunalt vård- och omsorgsboende i Norsborg och i Fittja. Ett helt nytt boende på Riksten där kommunen säkerställt samtliga lägenheter under 10 år och till jul räknar vi med att ytterligare 60 medborgare ska kunna flytta in i nyrenoverade Allegården i Tumba. Därutöver är upphandling på gång för nytt boende i Vårsta och det planeras också för nytt boende i Storvreten.  

Vi välkomnar allt engagemang för våra äldre, men för att kunna rikta den energin på ett effektivt sätt är ett första steg att ha en korrekt bild av situationen. Och det innebär att se äldre som individer med individuella behov och ambitioner, och inte en homogen grupp.”

Tuva Lund (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Botkyrka

Brist på äldreboenden i Botkyrka: ”Aldrig byggt så mycket”

 

Majoriteten på väg mot bostadsgaranti – men får kritik