Anders Thorén, gruppledare för Tullingepartiet. Foto: Claudio Britos

TuP: "Tullinge ska inte bli ett utsatt område"

Storvreten är den enda nykomlingen på polisens nya lista över utsatta områden. "Om det fortsätter så här kommer snart hela Botkyrka att vara ett enda ”utsatt område”. Så vad är majoritetens medicin?" frågar sig Tullingepartiet i en debattartikel.

  • Publicerad 14:33, 14 jun 2019

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Botkyrka är en av landets mest segregerade kommuner. Trots alla löften från den nya majoriteten i Botkyrka; ledd av Ebba Östlin (S), så bara fortsätter den nedåtgående spiralen för Botkyrka som nu återigen satt sig på kartan som en av Sveriges sämsta kommuner. I norra Botkyrka finns fortfarande tre av Sveriges ”särskilt utsatta områden” trots extrainsatta polisresurser. Dessutom kan nu Botkyrka som enda kommun i Sverige ståta med ytterligare ett nytt ”utsatt område” nämligen Storvreten i södra Botkyrka.

Om det fortsätter så här kommer snart hela Botkyrka att vara ett enda ”utsatt område”. Så vad är majoritetens medicin för att lösa problemen?

Ebba Östlin (S), har i ett tidigare häpnadsväckande och stötande uttalande, sagt att den mest besvärande segregationen finns i de södra delarna av kommunen. I områden som Uttran och Tullinge där villaboende dominerar och en högre andel är födda i Sverige.

"Lägenhetskomplex fungerar inte"

Socialdemokraterna har styrt kommunen under 25 år och det har gått snabbt utför. Genom att fokusera på olika upplevelsesatsningar som OS, skidtunnel och nöjespark m.m. istället för att ta tag i de riktiga problemen har kriminalitet och andra bekymmer ökat i Botkyrka.

Nu tror man sig kunna bygga bort segregationen med flera tusen nya hyresrätter under nuvarande mandatperiod. 1 200 av dessa hyresrätter vill man bygga i Tullinge med höghus som ska blandas med villabebyggelse i Tullinge.

Detta tror vi inte på!

Det klassiska socialdemokratiska receptet att utjämna alla delar av kommunen så att ”ingen sticker ut” genom att ta bort villaområdena och uppföra fler lägenhetskomplex fungerar inte.

Kommunen har redan visat att den medicinen inte fungerade i Tumba där Storvreten nu blivit beviset; höghus blandat med radhus och villor löste inte problemen. Och signalerna kom bland annat med icke fungerande skolor där Storvretskolan var den första skolan i Sverige som fick tas över av Skolinspektionen. Även skolorna i Tullinge börjar få problem och vi vill inte se att Tullinge snart ska sälla sig till det ökande antalet utsatta områden i Botkyrka.

NEJ till 1 200 hyresrätter

Men istället för att höja nivån i resterande del av kommunen verkar Socialdemokraterna vilja sänka nivån i Tullinge så att det blir ”jämlikt”. Tullingepartiet säger dock NEJ till kommunens miljonprogram för Tullinge med höghus och 1 200 nya hyresrätter som ska ersätta grönområden.

Istället säger vi JA till nya bostäder i samklang med Tullinges karaktär av småskalig ”trädgårdsstad” med blandad bebyggelse. Vi i Tullingepartiet vill fortsätta känna oss stolta över att bo i Tullinge och inte känna kommunskam för att vi bor i Botkyrka.