Ska man behöva vara kemist för att handla?

  • Publicerad 19:08, 16 feb 2014

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Miljöpartiet i Botkyrka har länge drivit på för en giftfri vardag för våra barn, med giftfria och miljöcertifierade förskolor. Nu kommer de farliga kemikalierna att rensas ut och Botkyrkas förskolor certifieras så vi kan vara säkra på att våra barn inte utsätts för farliga kemikalier som kan undvikas.

Vi kan ta ansvar för våra verksamheter men många beslut fattas på riksnivå och regeringen tar inte sitt ansvar! Vågar jag köpa krossade tomater, eller är det bisfenol A i den? Är det bekämpningsmedel i frukten? Och vilka parabener var det nu som var värst?

Du ska inte behöva vara kemist för att gå i en vanlig mataffär.Det kan inte ligga på konsumenterna att navigera i en djungel av obegripliga ämnen. Att alliansen efter sju år vid makten nu lägger ett förslag om kemikalier är mycket efterlängtat. Tyvärr är det tunt på konkreta åtgärder. Fler utredningar varvas med frågor Sverige ska driva i EU. Att påverka EU är nödvändigt men det tar tid. Dagens barn hinner växa upp, omgivna av kemikalier som skadar dem.

Miljöpartiet vill utnyttja det utrymme som finns här och nu och förbjuda farliga ämnen i Sverige.Vi vill förbjuda hormonstörande ämnen som kommer i kontakt med livsmedel, utvidga dagens ftalatförbud så ämnen som stör våra barns utveckling, beteende och känsloliv inte finns i leksaker, barnvårdsprodukter eller textilier. Det finns inga sådana skarpa förslag i alliansens nya förslag till riksdagen. Nu lägger vi fram förslagen i riksdagen.

Barn är särskilt känsliga för kemikalier. Vi vill därför avgifta alla Sveriges förskolor, bland annat genom att inrätta ett kunskapscentrum som hjälper förskolorna med att ersätta farliga material. Samtidigt kräver vi att alla kommuner upprättar en handlingsplan för avgiftning av förskolorna.

Miljöpartiet vill förbjuda gifter som skadar barn. Som förälder ska du inte behöva vara expert för att gå och handla i mataffären. Det är dags för ett nytt politiskt ledarskap så att barnen kan få en giftfri barndom.

Helena Leander (MP), miljöpolitisk talesperson

Esabelle Dingizian (MP), riksdagsledamot från Botkyrka

Dan Gahnström (MP), kommunalråd Botkyrka

Elisabeth Nobuoka (MP), vice ordförande i miljö och hälsonämnden Botkyrka

Det kan inte ligga på konsumenterna att navigera i en djungel av obegripliga ämnen.