Mats Arkhem (SD), gruppledare i Huddinge. Foto: Mostphotos/Sven Pernils

SD: Liberalerna är naiva i tiggerifrågan

SD i Huddinge svarar Liberalerna i debatten om tiggeriförbud: "Genom att försvara tiggeriet hindrar man utsatta människor från ett värdigare liv, samtidigt som man minskar incitamenten för människor att ta sig ur fattigdom."

  • Publicerad 10:05, 11 feb 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Sverigedemokraterna har drivit frågan om tiggeriförbud i många år, och hela tiden har vi mötts av samma argument. I flera kommuner i dag har dock andra partier följt oss i frågan. Tyvärr är vi det enda partiet i Huddinge som aktivt driver förslag om ett tiggeriförbud.

Idag har samhället accepterat tiggeriet som en naturlig del av den offentliga miljön. År efter år tillåts tiggeriet fortgå i en naiv förhoppning om att det ska upphöra av sig självt. Vi vägrar att acceptera detta, det är dags att sätta stopp.

Det organiserade och eskalerande tiggeriet som breder sig ut i vårt samhälle är inte ett sätt för människor att be om hjälp på, utan snarare ett bevis på ett systematiskt utnyttjande av utsatta människor och en ansvarslös politik som tillåter detta.

Liberalerna: Tiggeriförbud tar inte bort fattigdomen

Genom att försvara tiggeriet hindrar man utsatta människor från ett värdigare liv, samtidigt som man minskar incitamenten för människor att ta sig ur fattigdom.

Vårt förslag handlar inte om att förbjuda fattigdom utan om att minska konsekvenserna av tiggeriet, ta bort en plattform för kriminell verksamhet samt att bryta en ond cirkel av ett försörjningssätt som förstärker utsatthet.

Med vårt förslag om att begränsa tiggeriet i Huddinge har vi möjlighet att börja motverka de onda krafter som livnär sig på utsatta människor, samtidigt som vi ökar tryggheten och trivseln i kommunen.

Vi anser att kommunen måste vara handlingskraftig och sätta stopp för tiggeriet, det är inte att blunda för problemen. Det är beklämmande att ta del av Liberalernas naiva argument som indirekt rättfärdigar människohandel och utanförskap.