Thaiboxningen blev insändarskribentens väg bort från den kriminella världen. Genrebild. Foto: Mostphotos

”Så tog jag mig ur kriminaliteten”

  • Publicerad 05:15, 2 jul 2019

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

År 2000 klev jag in på Starfight boxningslokal. Det stank svett och Paolo Roberto stod och körde pads med Leffe Carlsson.

Jag som nybörjare fick stå och hoppa hopprep och fick spö av Paulos sparringpartner Patrick. Patrick pratade mycket med mig och jag vågade tillslut öppna upp vad jag höll på med.

Jag hade börjat hamna snett och började hänga med nazister. Jag fick för mig att mitt sätt att bli sedd kunde öka dramatiskt om jag umgicks med människor med ”hög” kriminell status.

I 20-årsåldern gick jag vidare in i organiserad gängkriminalitet och blev springpojke åt ett gäng. Det gav mig säkerhet och status. Trodde jag. Samtidigt hade jag bytt boxningen mot thaiboxning.

Emil Bjarnestad

På boxningsträningen fanns alltid Patrick. Han fick mig att skita i de mest puckade besluten och undvika att åka in i fängelset. Jag såg mig omkring och såg vilsna själar, personer som av olika anledningar inte fått den kärlek och den support som vi behöver som barn.

I 20-årsåldern gick jag vidare in i organiserad gängkriminalitet och blev springpojke åt ett gäng. Det gav mig säkerhet och status. Trodde jag.

Samtidigt hade jag bytt boxningen mot thaiboxning.

På thaiboxningen fanns ett större tänk och den här klubben såg verkligen mig, jag fick stöd och jag kände att jag hade hittat en annan familj. Gemenskap, hög status och samtidigt konstruktivt. Accepterat av samhället och av gäng. Jag lyckades lämna gänget när jag skulle få barn vid 22 års ålder.

Jag valde med den kunskapen jag hade från boxningen och thaiboxningen att öppna en egen klubb 2007, Tullinge muay thai (TMT) med värdegrunden glädje, gemenskap och hård träning. Vi tränar i dag cirka 600 människor. Vissa lider av olika besvär, utanförskap och psykisk ohälsa.

Vi ger allt för att alla som är hos oss, ska må så bra som möjligt. I föreningen finns hundratals historier – lika min.

Min förhoppning är att kommuner och landsting ska se mig som ett levande exempel på att kultur- och idrottsverksamheter är en social investering med stor avkastning, både för individen och samhället. Utan sådana satsningar hade jag aldrig kunnat bryta.

Emil Bjarnestad