Ebba Östlin påtalar att de som partyknarkar i förlängningen bidrar till våldet mellan olika gäng i Stockholm. Foto: Mitt i/Most Photos

Östlin: ”Partyknarket gör att Botkyrkas unga mister sina liv”

”Den som drar en lina på villaefterfesten, röker lite gräs på festivalen eller tar ett piller för varva ner bidrar till att Botkyrkas mammor mister sina barn” skriver Ebba Östlin i en debattartikel efter Stefan Löfvens uppmärksammade uttalande om Djursholm.

  • Publicerad 11:41, 16 aug 2019

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Lundgren: ”Villabarnens” efterfester inte bakom skjutningarna

”Unga män dör i Botkyrka. Vi står inför en skrämmande framtid när individer och politiska företrädare upprörs mer av ansvarsdiskussionen än av att unga människor mister livet, familjer splittras och områden raseras av den svenska narkotikahandeln. 

Gängkriminaliteten är ingen nyhet för oss i Botkyrka. Det är en av vår tids och vår kommuns största och mest akuta utmaningar. Därför arbetar vi därefter. 

Gängens verksamhet finansieras till stor del genom narkotikaförsäljning och skulden riktas ofta mot unga gatulangare och importörer, med all rätt. Men det finns ingen handel utan köpare.

Den som drar en lina på villaefterfesten, röker lite gräs på festivalen eller tar ett piller för varva ner bidrar till att Botkyrkas mammor mister sina barn. 

Regeringens senaste uttalanden kring den organiserade kriminaliteten handlar inte om att peka finger, det handlar om synliggöra det breda ansvaret. Ett ansvar som inte slutar där betongen möter välklippta gräsmattor. 

I dag kan två tonåringar sätta sig på tunnelbanan och göra en resa där den sociala distansen är långt mer än den geografiska. Där den ena säljer, den andra köper. Båda brickor i ett livsfarligt spel.

Det är lätt förringa och normalisera, och det är då den organiserade kriminaliteten vinner. När vi upprörs mer av att behöva ta ansvar och än att avsäga oss det.

Vi välkomnar regeringens omfattande och stärkta satsningar för ett tryggare Sverige.”

Ebba Östlin (S), Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka