Embla Kolenda (MP), vice ordförande i utbildningsnämnden. Foto: Pressbild

MP: Vi är emot S förbud mot religiösa friskolor

"Att förbjuda religiösa friskolor från att hyra kommunens lokaler är symbolpolitik som utmålar religiösa som dumma och farliga", det skriver Embla Kolenda (MP), vice ordförande i utbildningsnämnden om kommunfullmäktigebeslutet att porta religiösa friskolor.

  • Publicerad 09:00, 8 jun 2018

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

”Skolan ska få barn att tänka – inte tro.”

Så stod det på en valkampanjbild för Socialdemokraterna på nationell nivå. Jag blev riktigt provocerad om jag ska vara helt ärlig, men knappast chockad. Under kommunfullmäktige den 31 juni aktualiserades frågan i Botkyrka när förslaget om att kommunens lokaler inte ska få hyras av så kallade konfessionella skolor togs upp.

S i Botkyrka: Porta religiösa friskolor från kommunens lokaler

Jag har under det senaste året eller så sett ett allt hårdare klimat i samtalet om konfessionella friskolor, ett hårdare klimat som jag kanske delvis köpte och stämde in i till en början. Aldrig i en sådan utsträckning att jag skulle förespråka ett förbud, men i en utsträckning då jag kände en genuin oro över att denna typ av skolor kunde bidra till en ökad segregation. Den genuina oron mattades av och idag vet jag (tack var det Joel Halldorfs ledare i Dagen 18/5) att endast en procent av Sveriges skolor är religiösa friskolor. Det ger lite perspektiv.

I Miljöpartiet i Botkyrka är vi överens om att fristående aktörer ska kunna etablera sig på lika villkor, så länge de följer lagen. Vi har stått fast vid det beslutet och fortsätter att göra det. Därför yrkade vi avslag på förslaget från S i fullmäktige.

En sådan infantilisering av troende som ges utryck i citatet jag inledde med har jag aldrig hört från Socialdemokraterna i Botkyrka, och jag tror inte heller att jag kommer att behöva höra det. De är smarta människor med ett stort engagemang som vill det bästa för våra medborgare. Men jag tror att detta förslag som bäst är verkanslöst och symboliskt eftersom vi idag inte hyr ut lokaler till konfessionella skolor, som värst är det ett misstag som bidrar till en fortsatt uppmålning av den religiösa människan som dum eller farlig, indoktrinerad och som någon som inte tänker.

Vi har redan lagar som säger att alla konfessionella inslag ska vara frivilliga och utanför schema, vi har en läroplan som gäller för alla, vi har en skolinspektion som kontrollerar att detta efterlevs. Jag tror på religiösa huvudmäns förmåga att efterleva detta, och ser ingen anledning att svartlista dem från kommunens lokaler. Särskilt i valtider är det viktigt att inte vända kappan efter vinden och ge efter för populism.