Foto: Mostphotos

MP: När corona är borta har vi vår största utmaning kvar

Världen efter corona kommer inte bli densamma och det är vårt ansvar att bygga något bättre än det vi lämnat bakom oss, skriver Niklas Gladh och Myrna Persson från Miljöpartiet Botkyrka.

  • Publicerad 15:14, 25 maj 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Pandemin har visat hur skört vårt samhälle är – människors liv, hälsa och ekonomi står på spel. Det är en situation vi aldrig tidigare har sett och som vi tillsammans behöver ta oss ur. Världen efter corona kommer inte bli densamma och det är vårt ansvar att bygga något bättre än det vi lämnat bakom oss.

Det vi gör i vår kommun nu avgör om vi kan rädda både jobben och klimatet. Botkyrka har en viktig roll i detta, vi ska visa att en omställning är möjlig. Vi gör redan nu framsteg, ett exempel är att kommunen inte längre placerar pengar i företag som utvinner fossila bränslen. Kommunen tar också fram en budget för koldioxid för att kunna minska utsläppen i framtiden. Men vi behöver göra ännu mer för klimatet, och nu har vi chansen!

Tänk om vi bygger det hållbara gröna samhället. Tänk om vi slutar investera i privatbilism och prioritera gång, cykel, kollektivtrafik och bilpooler. Tänk om vi ser till att fler upptäcker den fantastiska naturen istället för att åka på weekendresa till London. Tänk om vi skulle kunna servera några fler vegetariska skolmåltider istället för kött.

Från många håll hörs röster för att återhämtning av samhället och ekonomin som kommer efter corona måste sätta klimatet i fokus. Förväntningarna finns från allmänheten, företagen och fackföreningsrörelsen. Nu gäller det för politiken att ta stafettpinnen vidare och agera. Vi har ingen tid att förlora.