Albybon William Shahoud är kritisk till beslutet att lägga ner mötesplatserna för unga vuxna i kommunen. " Foto: Privat/Claudio Britos

"Låt inte fikarumssnack avgöra ungas framtid"

Hjälp till ett första jobb och med körkortet, slussning i myndighetsvärlden och läxhjälp. Beslutet att lägga ner mötesplatserna för unga vuxna är fel, vi är många som behöver dem. Kom och prata med oss som berörs, skriver Albybon William Shahoud, som nu bjuder in politiker till ett öppet möte.

  • Publicerad 11:17, 7 nov 2018

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag har väntat med att skriva detta, väntat på att politikerna själva ska ta initiativ, men inget initiativ har tagits. Ebba Östlin bestämmer sig för att lägga ner Unga Vuxna-verksamheten.

En rätt så nystartad verksamhet i Alby bland annat, utan någon som helst förvarning eller dialog med dem som faktiskt berörs, vi, unga vuxna i området.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men låt mig redogöra för vad politikerna i kommunen nu vill lägga ner, för jag har aldrig träffat dig Ebba på plats ute i verksamheten. Lätt att ta beslut ifrån kommunhuset men vad sägs om att ta dig ut hit en kväll, och faktiskt besöka verksamheten? Utan att det pågår en valrörelse. Ni kära politiker var ute en massa under valrörelsen för att precis som vi är vana vid, försvinna dagen efter och återigen förvandlas till sällsynta varelser.

Kritik mot att mötesplatser för unga vuxna stängs

"Många behöver verksamheten"

I Unga Vuxna-verksamheten i Albys hjärta får ungdomar dagligen stöd med att skriva CV, söka jobb, träna inför våra första jobbintervjuer, stöd i processen att ta körkort, möjlighet att träna och rådfråga kring det och chansen att komma i kontakt med civilsamhället. Verksamheten ger också en ingång till myndighetsvärlden och vi slussas till rätt personer inom den oändliga kommunala byråkratin, möjlighet att få stöd med sina studier och hjälp i pluggandet! Alla vi har tyvärr inte det stödet hemifrån.

Osäker framtid för ny mötesplats för unga

Ett litet axplock, mycket mer finns att berätta om! Och detta bara i Alby, glöm inte bort Fittja, Norsborg och Storvreten!

Återigen tillåter ni några få individer sätta agendan, några som skriker och ropar högt och ni glömmer bort den stora massan som nyttjar verksamheten och som behöver den!

Sen när dikterar polisen vilka verksamheter som ska få bedrivas eller inte?

Men vi har vant oss vid att alltid åsidosättas, inte lyssnas till, pratas om. Återigen pratar ni om oss, inte med oss. Ebba, du beställde ett beredningsuppdrag av din förvaltning, de i sin tur tog in konsulter, men vare sig du, förvaltningen eller konsulterna gjorde en kvantitativ eller kvalitativ undersökning om vad vi som nyttjar verksamheten verkligen får ut av den. Det är fortfarande en obesvarad fråga, men beslutet är lätt att ta! Det är en av flera anledningar till varför vi anser att beredningsuppdraget är bristfälligt som beslutsunderlag.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vidare skriver man i beredningsuppdraget att polisen har en negativ syn på verksamheten. Sen när dikterar polisen vilka verksamheter som ska få bedrivas eller inte? Är det ett officiellt ställningstagande ifrån polisen, finns detta dokumenterat eller är det inofficiellt fikarumssnack som nu ska få fälla avgörandet för en så viktig verksamhets framtid?

Sveket mot Fittja – Därför kom kriminaliteten tillbaka

Vi kan hantera utmaningarna

Visst finns det utmaningar, men de går att hantera, vi kan göra det tillsammans, se detta som en utsträckt arm ifrån oss (trots att ni inte sträcker ut en arm, fast att ni borde göra det).

Vi som unga vuxna vädjar nu till varje tjänsteman i kommunhuset: ta ert ansvar, låt inte detta ske, kämpa, era medborgare behöver er!

Politiker, vi vet att ni är många som inte håller med, som inte står bakom detta. Men låt inte partipiskan vinna, våga säga ifrån, våga komma med en annan åsikt, välkomna att besöka verksamheten, det har ni alltid varit! Och många av er har gjort det och många av er känner till allt det goda som sker där, inte minst Robert Aslan, ordförande för berörd förvaltning!

Kom och prata med oss

Med det sagt, är ni välkomna till ett öppet möte i Albys hjärta, onsdag den 14/11 kl 19.00 tar vi varmt emot er och köper god fika, jag lovar!

Ebba Östlin som ytterst ansvarig politiker, Robert Aslan som ansvarig för berörd förvaltning, Anja Dahlstedt chef på berörd förvaltning och Mattias Jansson, kommundirektör.

Ni får gärna ta med er andra, mötet är öppet, alla som läser denna text är välkomna oavsett vem du är, ung eller gammal, tjänsteman, politiker eller arbetare!

Ebba, vi är faktiskt inte dumma, så sluta behandla oss som det. Ta dialogen med oss!

Prata med oss, inte om oss, eller är det för mycket begärt?

Wiiliam Shahoud, insändarskribent. Foto: Privat