KD: Jag vill ge Huddinges äldre så mycket valfrihet som möjligt

Vi vill ge äldre Huddingebor respekt och inflytande att själva få välja mellan många olika äldreboenden som samtliga lever upp till de höga krav som kommunen ställer i det nya LOV-avtalet. Även om (V) inte gillar det, skriver Karl Henriksson (KD) i en slutreplik.

  • Publicerad 16:00, 8 jul 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Nujin Alacabek och Niklas Bougt (V) har i en debattartikel uppmanat mig att tala ur skägget och berätta för Huddinges invånare vad jag egentligen vill. Det gör jag gärna. Jag vill ge Huddinges invånare så mycket självbestämmande och valfrihet som möjligt. Jag vill flytta makten från politiker och tjänstemän till de som verkligen berörs. Därför är jag väldigt glad att vi kristdemokrater och den styrande koalitionen nu kan ta nästa steg och ge Huddinges äldre möjlighet att välja vilket äldreboende de ska få flytta till när behovet finns.

Vänsterpartiet låtsas som om Lagen om valfrihetssystem (LOV) handlar om företagens möjlighet att etablera sig i kommunen men det råder idag fri etableringsrätt i hela Sverige, det enda som behövs är en detaljplan som tillåter bostadsbebyggelse och ett tillstånd från statliga Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Nej, när vi gör en valfrihetsupphandling för äldreboenden är nyheten inte att företag får möjlighet att etablera sig utan att Huddinges äldre får möjlighet att själva välja mellan många olika boenden som samtliga lever upp till de höga krav som kommunen ställer.

Och jag delar inte alls den bild som Vänsterpartiet målar upp av privata utförare och delvis baserar på direkta osanningar. I verkligheten visar de årliga brukarundersökningarna att privatägda äldreboenden lyckas väl så bra som kommunägda och samma sak gäller när man jämför hur väl de privatägda lyckats hålla nere coronasmittan jämfört med kommunala äldreboenden i landet.

Budskapet har varit tydligt från början. Jag och Kristdemokraterna, tillsammans med den styrande koalitionen, vill ge äldre Huddingebor respekt och inflytande att själva få välja mellan många olika äldreboenden som samtliga lever upp till de höga krav som kommunen ställer i det nya LOV-avtalet. Även om Vänsterpartiet inte gillar det.

KD svarar: Ge Huddinges äldre valfrihet