Foto: Sara Ringström/pressbild

KD: Ge SL:s kontrollanter rätt att hålla fast plankare

Som det ser ut i dag får SL:s biljettkontrollanter inte gripa, omhänderta eller hålla kvar fuskåkare. Ge kontrollanterna rimligare befogenheter, skriver landstingspolitikern Karl Henriksson (KD).

  • Publicerad 18:00, 9 nov 2017

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det ska vara lätt att göra rätt. Ändå är fuskåkning ett stort problem i dag. För att kunna utveckla kollektivtrafiken behövs intäkter. Den som plankar låter andra ta kostnaden för sin resa och försämrar förutsättningarna för att bussen ska kunna komma i tid, vara ren och vara trygg att åka med. En viktig del av att minska fuskåkandet är biljettkontrollanterna i kollektivtrafiken. Men tyvärr är lagen på flera sätt utformad till fuskarnas fördel. Därför vill vi kristdemokrater göra flera förändringar så att rättvisa, lag och ordning får råda. Vi har nu fattat beslut på vårt riksting om att driva frågan om ökade befogenheter för kontrollanterna.

Efter hot – SL:s kontrollanter vägrar jobba på röda linjen

Som det ser ut i dag får kontrollanterna inte gripa, omhänderta eller hålla kvar fuskåkare. Resenärerna är inte skyldiga att visa upp något färdbevis utan kan välja att lämna fordonet. Många fuskåkare vet om detta och har satt det i system. De skapar på det sättet mycket obehagliga situationer i trafikmiljön. De biljettkontrollanter som har auktoriserats av landstinget bör därför ha rätt att hålla kvar den som har åkt fast i en biljettkontroll tills polisen kommer till platsen om fuskåkaren inte visar upp en giltig legitimation. 

Nya hårda tag från SL mot fusket

Resenärer bör också vara skyldiga att visa upp färdbevis vid biljettkontroll. Dessutom borde SL kunna ta ut en hög avgift utan begränsning, speciellt för dem som åkt fast flera gånger. I dag finns nämligen en begränsning i hur hög kontrollavgiften får vara när någon ertappas vid en biljettkontroll. Visst kan vi alla göra misstag eller råka ut för situationer där vi saknar en giltig biljett, så det är rimligt att böterna inte ska vara hur höga som helst. Men när någon åker fast för andra, tredje eller tionde gången är det lika rimligt att ta bort begränsningen. 

http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/kravet-fler-polisinsatser-med-biljettkontrollen-i-tunnelbanan/repqjf!KFk9pALRwA2eflHhKGfh0g/

Det ska vara tryggt att resa kollektivt. Vi kan inte låta reglerna stå i vägen för att människor ska göra rätt för sig. För att tåg, spårvagnar, bussar och båtar ska vara trygga och i bästa möjliga skick behöver vi ändra lagstiftning en. Det är dags att ge kontrollanterna rimliga befogenheter. Regeringen bör lägga fram ett förslag så snart som möjligt.