Insänt: "Tillåt toplessbad i Huddinge simhall." Foto: Sebastian Davidsson

DEBATT: ”Tillåt tjejer bada topless”

För att motverka diskriminering bör Huddinge gå i Stockholms fotspår och tillåta alla att bada topless på de kommunala badhusen.

  • Publicerad 15:46, 25 jan 2017

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

På Huddinge simhalls hemsida står: ”Som tjej används baddräkt bikini (över- och underdel) eller burkini”. Samtidigt tillåts män bada utan överdel.

Detta är problematiskt eftersom det särbehandlar kommunens invånare utifrån kön. Den som läst biologi vet att den biologiska mans- och kvinnokroppen skiljer sig åt på flera sätt, men det betyder inte att den ena har mindre rätt till offentligt utrymme.

Att kvinnor generellt har större bröst har inte heller med saken att göra, då prepubertala flickor, enligt Huddinge simhalls hemsida, anses behöva bikiniöverdel trots att barbröstade män med större bröst inte verkar utgöra något problem.

Det är erkänt och fantastiskt att ingen människa är den andra lik, och kroppslig olikhet bör inte vara ett skäl att behandla folk olika.

”Men att kvinnor berövas rätten att fritt få visa sin kropp för att hjälpa män att inte tafsa är helt fel väg att gå.”

I flera andra kommuner, däribland Stockholm, har man insett detta och tillåter alla att bada toppless på kommunala badhus. För att motverka diskriminering bör Huddinge gå i Stockholms fotspår.

En vanlig retorik i toplessfrågan är idén att barbrösthet hos kvinnor leder till sexuella ofredanden av män. Men att kvinnor berövas rätten att fritt få visa sin kropp för att hjälpa män att inte tafsa är helt fel väg att gå. Gör vi så låter vi lagbrytare sätta standarden för hur andra människor ska leva.

I stället för att porta kvinnor som klär sig som män bör badhusen lägga resurser på att porta dem som beter sig illa.

Viktigt att poängtera är även att ett slopande av överdelstvång innebär just att ingen ska tvingas bära överdel. Om man däremot av egen vilja väljer att bära överdel ska man självklart få göra det, oavsett kön.

I Sverige, där människor sägs stå lika inför lagen, sägs att offentlig verksamhet inte behandlar människor olika utifrån kön. Därför är det dags att föregångslandet Sverige inte gör skillnad på våra kroppar. Det gör vi genom att slopa könsspecifika klädregler i offentlig verksamhet – låt oss börja med Huddinge badhus.

Erika Apéll ledamot LUF Storstockholm

Anna Törnström medlem i LUF Storstockholm

Saga Bowallius vice ordf. LUF Storstockholm


Vill du också göra din röst hörd? Skriv en insändare här!