Foto: Claudio Britos

DEBATT: Oppositionen borde vara med i Lyxfällan

"Att slarva med ekonomin och inte lägga undan tillräckligt till framtiden är en mycket farlig väg att gå. Det kan bara leda till två saker. Nedskärningar och skattehöjningar", skriver den borgerliga koalitionen i Huddinge som ett svar på oppositionens uppmaningar att spräcka överskottsmålet.

  • Publicerad 08:22, 10 jun 2019

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Ledande ekonomer och den S-ledda regeringen är överens. Tillväxten i landet skrivs ned, antalet arbetade timmar minskar och allt färre ska försörja fler. Det innebär kraftigt minskade skatteintäkter. Förutsättningarna inför nästa år är tuffa för alla kommuner.

I tuffare tider vet alla att det behövs marginaler. Kloka kommuner sparar i ladorna för oförutsedda utgifter eller till investeringar för att slippa ta dyra lån.

DEBATT: Huddinge behöver en ny färdriktning

Detta bekymrar dock inte vänsteroppositionen. De bryter alla mot rekommendationer om att kommunen behöver ha ett årligt överskott på två procent för att säkra pengar till välfärden även i framtiden.

"Gör som Danderyd"

Miljöpartiet gör som Danderyd och använder engångsintäkter för att förbättra resultatet. Räknar man bort dessa är de långt ifrån överskottsmålet, vilket innebär att framtida generationer får stå för notan.

Socialdemokraterna erkänner att de inte lägger undan en tillräckligt stor buffert för att klara framtidens välfärd. De spenderar hellre här och nu och hoppas på det bästa i sann Lyxfällan-stil. Och det är inte första gången – utan för tredje året i rad. Symboliska belopp pytsas ut till verksamheterna. Läraren som anställs måste sparkas året därpå eftersom det ekonomiska läget är svårt även då.

Vänsterpartiet gör som Vänsterpartier brukar – de höjer skatten. En hög skatt ska bli ännu högre, bufferten för framtiden spenderas och sammantaget gör det att kommunen kommer sakna marginaler när nästa lågkonjunktur slår till.

"Måste jobba smartare"

Sverigedemokraterna levererade inte ens ett budgetförslag till kommunstyrelsemötet.

Att slarva med ekonomin och inte lägga undan tillräckligt till framtiden är en mycket farlig väg att gå. Det kan bara leda till två saker. Nedskärningar och skattehöjningar.

Vi tar ansvar för Huddinge och skjuter inte över skulder och kvalitetsbrister till kommande generationer. De kommer att bli tuffa år, men vi ska klara det. Huddinge har på många områden höga kostnader. Vi måste jobba smartare och lära av de som lyckas bättre så att Huddinge blir en av de framgångsrika kommunerna som får ut mest av skattebetalarnas pengar.

Partier som inte har en hållbar ekonomisk politik ska inte ges ansvar för skattebetalarnas pengar.