Hotad. Skapaskolans sjuor har dragit igång en kampanj för att rädda hajarna från utrotning. Foto: Claudio Britos

DEBATT: Kor och selfies dödar fler än hajar

Vi kan ändra sättet vi lever på för att rädda hajarna och för att rädda vår miljö. Men vi är rädda för dem och tycker inte att de är tillräckligt söta, skriver sjuorna i Skapaskolan i en insändare.

  • Publicerad 11:37, 8 okt 2019

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Alla är lite rädda för hajar och det verkar rimligt när man tänker på det. Hajar är ju stora snabba vasstandade jägare. Men faktum är att hajar är fredliga. Hajar har ett rykte som de inte förtjänar, att de är hänsynslösa djur som attackerar människor utan någon
speciell anledning. Det är mer troligt att du dör av blixten än en av en haj. Kor dödar fler människor än hajar varje år. Hunden som är människans bästa vän är anledningen till att ungefär 25000 människor dör varje år. Selfies dödar fler människor.

Detta blinda hat och rädsla mot hajar är ej rättfärdigat. Anledningen till hajattacker är att de har ganska dålig syn. När hajarna är på flera meters djup och ser en silhuett vid ytan tror de att det är en skadad säl. Skadade sälar är många hajars huvudföda eftersom
de inte är tillräckligt snabba för att kunna simma ikapp en frisk säl. När hajen väl tuggat på människan märker den att det inte var gott och spottar ut. 

Kort sagt: Du ska inte vara rädd för hajarna - hajarna är rädda för dig.

Men vi människor lägger ingen energi på att rädda hajar. Vi är rädda för dem och tycker inte att de är tillräckligt söta. Vad många inte förstår är att om vi utrotar hajarna kommer människorna i längden också bli utrotade eftersom hajarna är som havets dammsugare.
Om vi blir av med dom så fylls havet med sjukdomar och skräp. Det kommer att bli för många sjöborrar och rovfiskar. Kort sagt blir det obalans. 

Hajar är viktiga på grund av att dom äter upp sjöborrar som äter papegojfiskar. Papegojfiskar rengör korallreven. För många sjöborrar i haven gör att för många papegojfiskar äts upp. Ingen kommer att städa korallreven och i värsta fall kommer korallreven dö ut. Problemet med det är att korallreven lever tillsammans med bra alger, alger som producerar mycket av syret vi andas varje dag. Det innebär att korallrev är viktiga för oss för att kunna överleva. Med det sagt så är det väldigt viktigt att hajar inte blir utrotade så att korallreven inte dör ut.

Hajen har funnits i över 400 miljoner år och människan har bara funnits i cirka 300000 år. Allt var bra på jorden innan människan började förstöra. Enligt WWF dör 73 miljoner hajar varje år enbart för deras fenors skull. I Sverige är allt hajfensfiske förbjudet men det är fortfarande lagligt att sälja hajfenssoppa. Var femte vuxen svensk har enligt WWF någon gång smakat. Hur sjukt är inte det?

Konsekvensen är idag att en tredjedel av jordens hajar riskerar att bli utrotade och försvinna. Därför måste vi sluta äta hajfenssoppa för att stoppa efterfrågan.

Grejen är att vi kan ändra sättet vi lever på för att rädda hajarna och för att rädda vår miljö. Det är egentligen bara en fråga om att verkligen göra det. Det är dags att ta ställning nu. 

Huddingeelever: Vi ska rädda hajarna