Kan ombildas. Fastigheten Bysätra 1 i Sätra är först på tur bland föreningarna som velat ombilda i Sätra. Om de röstar nej så får nästa förening som godkänts chansen. Foto: Claudio Britos

Debatt: Katastrof för bostadssökande om 400 lägenheter ombildas

"Sammanlagt så riskerar nu nästan 400 hyreslägenheter att ombildas till bostadsrätter här i Skärholmen och Sätra. I hela Stockholm är det drygt 2000. Det är ett katastrofbeslut", skriver Vänsterpartiet i en debattartikel.

  • Publicerad 11:49, 16 mar 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Sammanlagt så riskerar nu nästan 400 hyreslägenheter att ombildas till bostadsrätter här i Skärholmen och Sätra. I hela Stockholm är det drygt 2000. Det är ett katastrofbeslut.

Vi är mitt uppe i en allvarlig bostadskris i Stockholm. Unga människor har svårt att flytta hemifrån, hemlösheten bland både äldre kvinnor och barnfamiljer ökar och studenter väljer bort staden på grund av bristen på hyreslägenheter.

Behövs fler hyresrätter

Trots det här så väljer den blågröna majoriteten i Stockholm att tillåta ombildningar av just de lägenheter som vi behöver allra mest. För det är de äldre hyresrätterna som har en överkomlig hyra som nu kommer att ombildas.

I Sätra och i Skärholmen skulle egentligen 38 respektive 240 lägenheter få ombildas. Men det gamla löftet har Moderaterna nu uppenbarligen lämnat och nu är det 101 lägenheter i Sätra och 293 i Skärholmen som är aktuella för ombildning. Vi behöver fler hyresrätter i Stockholm, inte färre. Och det finns redan bostadsrätter att köpa i både Skärholmen och Sätra för de som vill.

Grannar som värdar

Vi är många hyresgäster som nu är oroliga för framtiden. Om man bor i ett hus som ombildas men själv inte kan eller vill köpa sin lägenhet så hamnar man i den, inte så roliga sitsen, att få sina egna grannar som hyresvärdar. En värd som då egentligen helst vill att man ska köpa eller lämna så att föreningen får in mer pengar.

Det går dock fortfarande att påverka. För att lämna in en intresseanmälan för ombildning krävs endast 50 procent av hyresgästerna men vid en köpestämma är det två tredjedelar som ska vilja ombilda. Sen ska man få lån och klara av köpet ekonomiskt.

Vårt råd till dig som vill jobba mot ombildningarna är att prata med dina grannar och ta stöd av lokala hyresgästsgrupper. Ta hjälp av Hyresgästföreningen och se till att alla i ditt hus får korrekt information.