Vidjavägen.

DEBATT: Dags att sätta upp kameror i Ågesta

Dagligen ser vi förare som mobilsurfar, som blåser igenom Ågesta i hastigheter som borde ge indraget körkort på livstid, skriver Huddingebon Christopher Frantz.

  • Publicerad 12:07, 9 apr 2018

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vidjavägen skär rakt igenom Ågesta Ridskola, trafiken utgör en fara för människor och djur i området. 

Till och från Vidja är vägen är den enda transportmöjligheten. Så även för tung trafik, vilken kommer att tillta som en följd av nybyggnationer och rivningen av Ågestaverket. Men, Vidjavägen är inte en motorled, tvärt om, fordonsförarna som passerar området borde inse att 30-sträckan tillkommit av en anledning. 

Med stöd av 410 personer, lämnades ett medborgarförslag in till Huddinge kommun i höstas, för att med trafikkameror höja säkerheten. Ridskolan aktiverar ca 900 elever på veckobasis, oräknat elevernas släktingar. I området ligger även Ågesta Golfklubb med 2700 medlemmar, som i vintertid även huserar ett mycket välbesökt skidspår. Dessutom tillkommer nu med vårvärmen ett okänt men talrikt antal motionärer, fågelskådare, hundar och andra flanörer. 

Vintersäsongens halka och snö borde få den vildaste av fordonsförare att lätta på gasen och koncentrera sig i närheten av djur och människor, men inte. 

Med solens återkomst och den tilltagande värmen ökar trafiken ytterligare. Dagligen ser vi förare som mobilsurfar, som blåser igenom området i hastigheter som borde ge indraget körkort på livstid. Det har inträffat olyckor på Ågesta tidigare, hästar har blivit skrämda, påkörda och åtgärder i form av väggupp och avsmalningar har monterats för att sedan plockas bort på grund av bekvämlighet. Allvaret i situationen verkar inte sjunka in. Situationen är så osäker för fotgängare och hästar i området att något måste göras omgående.