”Barn tvingas tävla om träningstider”

Lag som presterar bäst på tävlingar får förtur till träningstider. Det skapar en hets att toppa lagen, menar 12-åriga Filip i en insändare.

  • Publicerad 11:59, 14 dec 2017

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I Stockholm finns tre specialhallar för gymnastik: Enskede-, Engelbrekts- och Åkeshovshallen. De föreningar som presterar bäst i riks- och SM-tävlingar får välja träningstider först.

Det är som om Stockholms alla fotbollsklubbar skulle behöva spela match om att få träna på konstgräsplaner. Man tar inte hänsyn till vilken fotbollsplan som är närmast där du bor, utan hur bra din klubb har spelat.

I mitt gymnastiklag är vi 11-14 år och tränar fyra dagar i veckan. För att bli bättre och föra svårare volter behöver vi träna i specialhallar som har tillgång till mjuka landningar, bra tumblinggolv och luftgolv, tampetter, trampoliner och andra redskap i truppgymnastik. Är det rätt att barn ska behöva tävla för träningsmöjligheter?

Det skapar en hets att toppa lagen, det påverkar så att fler barn slutar med gymnastik. Det är ett orättvist system för dem som inte lyckats så bra på rikstävlingar.

Stockholms stad behöver bygga fler specialhallar för gymnastik. Om vi skulle fördela träningstiderna i hallarna efter var gymnasterna bor skulle det synas tydligt var behovet är störst.

Jag vet ingen annan sport som tävlar om träningstider för barn. Varför ska gymnastiken göra det?

Filip Koppari, 12 år