På motorcykelklubben Rapido vid Gullmarsplan turas man om att baka, just i dag är det rabarberpaj som gäller. Elsa, här i mamma Sara Wibergs famn, är klubbens allra yngsta medlem. Ordförande Månika Priede, tv, är stolt över att klubben har. Foto: Andreas Enbuske

Här är stans snällaste mc-klubb

I en 300 år gammal kåk, alldeles intill Skanstullsbron, bor mc-klubben Rapido. Alla hojar är välkomna, vilket är ovanligt, och nästan hälften av dem som kör är tjejer.

  • Publicerad 10:30, 19 maj 2013

– Vill du ha kaffe och rabarberpaj? frågar Catja Sandbom och bär ut en enorm bit paj som badar i vaniljsås.  
Utanför det gula, låga trähuset, mitt under en av Stockholms mest trafikerade platser – Gullmarsplan, sitter ett gäng i skinnkläder och fikar. På den stora gräsmattan står utemöbler uppställda och intill det en stor grill. Hela tiden anländer nya besökare – folk på hojar, folk utan hojar, folk med barnvagn.
– Det är lite kul, 40 procent av våra medlemmar är kvinnor och de flesta kör egen hoj, säger Månika Priede, ordförande i Stockholms motorcykelklubb Rapido.
Det är ovanligt med så hög andel kvinnor i en mc-klubb, tillägger hon.
Rapido har funnits i 36 år och är en av få mc-klubbar i Stockholm där alla typer av motorcyklar är välkomna. De flesta klubbar är öppna enbart för vissa märken, berättar Joakim Brendler. Snittåldern hos Rapido är 30-50 år och de vill gärna få in yngre hojintresserade.
– Här har vi alla sorter, sporthojar, glidare och hybrider, säger han.
Likaså är de som kör en väldigt blandad skara, tillägger han.
– Vi har alla yrkeskategorier, från sopåkare och lärare till poliser. Det är en kul mix av människor.
Intresset för motorcyklar är viktigare än vilket märke man kör, enligt Joakim Brendler.
Sara Wiberg åker motorcykel fram och tillbaka till jobbet varje dag.
– Jag vill att det ska vara mycket muller och kråm. Jag älskar att köra genom skogen så här års och titta på vitsipporna. Det är helt magiskt, säger hon.

Hyr racingbanor
Åkarna, och ibland deras barn och kompisar, hänger på till ”klubben” för att grilla, äta våfflor och snacka hoj. Och det går alldeles utmärkt, för klubbhuset är nämligen öppet varje kväll, året runt, med undantag för ett par dagar kring jul och midsommar. Huset har blivit en social samlingsplats.
– Många av våra medlemmar lever ensamma och har släkt och vänner långt bort. En del medlemmar är nyinflyttade i stan och känner inte till så många rundor, eller andra hojåkare, säger Catja Sandbom.
Rapido ordnar mc-turer på heldagar, halvdagar eller kvällar och man behöver inte vara medlem för att hänga med. Ibland är de upp emot 40 åkare.
– Det varierar väldigt. Idag var vi fyra stycken som drog ner till Södertörn. Vi åkte efter lunch, det var kanon, säger Lennart Strömberg, som brukar arrangera flera turer i veckan. 
Han har varit medlem i Rapido i 12 år och har även en son som kör motorcykel.  
Ibland hyr de racingbanor eller åker på gemensamma tävlingar. Vintertid ordnas fester, dart och filmvisning i klubbhuset. Många som tidningen pratar med är ”på klubben” i snitt en gång i veckan.
– Jag tycker att vi har hög mysfaktor. På vintrarna eldar vi i brasan och det är helt super, säger Månika.

Måste inte ha mc-kort

Man måste inte ha mc-kort för att få bli medlem i Rapido.
– Det enda vi kräver egentligen är att man har ett genuint motorcykelintresse, säger Catja.
Huset där Rapido håller till byggdes på 1700-talet och tjänstgjorde i nära 100 år som Stockholms första värdshus utanför den södra tullen. Det var dåvarande ägaren till Enskede gård som lät öppna krogen. Men krogen blev snart handelsplats för tjuvgods och lönnbränd sprit, eftersom den låg utanför tullarna, utom räckhåll för polisen. Så år 1838 drogs tillståndet in. Klubben har renoverat huset själva i etapper, med lite hjälp från staden.
Idag, lördag, har klubben öppet hus med mc-mässa och underhållning. Den som hinner dit har chans att provköra motorcyklar och få tips om hur man fixar ett motorcykelkörkort. Nästa stora event är Stockholmssnurren i augusti. Då bjuder Rapido in alla som vill till en 20 mil lång runda med tre kontrollfrågor utmed vägen.
– Vi brukar bli runt 300 åkare, det är en riktig fest. Vi avslutar med picknick här på gräsmattan, säger Joakim Brendler.

Relaterad information

Stockholms Motorcykelklubb Rapido

Grundades 1977 av ett gäng ”unga hojåkare som tröttnat på att fara omkring på stan utan att ha en egen samlingspunkt.”

Det första klubbhuset låg vid Eolshäll i Hägersten och 1980 flyttade klubben in i det nuvarande huset intill Skanstullsbron.

Klubben har 150 medlemmar och är en av Stockholms största mc-klubbar.
För att bli medlem, se www.rapido.se