Annons

24-26 maj är det dags för Sverigedagarna. Mängder av aktiviteter arrangeras och den som är peppad på folkfest bör satsa på ett besök på Djurgården. Foto: Pressbild

Folkfest på Djurgården i helgen

Det började 1989 med en skärgårdsmässa på Djurgården, som invigdes av Olle Adolphson. I år fyller Sverigedagarna 30 år och jubileet ska firas stort.

  • Publicerad 05:15, 18 maj 2019
  • Detta är en annons från Sverigedagarna

Årets stora folkfest står för dörren och helgen 24–26 maj är det dags för trettionde gången. Skärgårdsmässan startade 1989 för att få fler stockholmare att få upp ögonen för den vackra skärgården och alla aktiviteter som finns på Djurgården året om. Sen har det utvecklats till att bli ett av Sveriges största utomhusevenemang med fri entré.

– Jag som boende på Möja ville att fler skulle få uppleva skärgården utan att behöva betala massa pengar och Royal Djurgården ville lyfta sina museer och attraktioner. Så vi hjälptes åt att marknadsföra oss tillsammans, säger Bisse Alm, vd för Sverigedagarna. 

Skärgården spelar fortfarande en viktig roll under evenemanget och Skärgårdsmässan är en del av helgens händelser. I år representeras de tusentals öarna och skären även bland annat av Grinda värdshus och Vaxholms hotell som bygger upp en restaurang på området. 

– Det är jätteroligt att vi fått in skärgårdens mat i år också, säger Bisse Alm.

Läs allt om Sverigedagarna här

Barnen i fokus

Sverigedagarna är packade med aktiviteter och musik. Klasse Möllberg inviger på fredagen och kommer tillsammans med musiker från Musikhögskolan uppträda under alla tre dagarna. På lördagen ställer kocken Johan Jureskog upp i en hamburgerduell, man kan vinna entré till Gröna Lund på olika quiz och på söndagen hålls en stor konstauktion. Men mest i fokus är barnen.

– Vi har i år ett samarbete med Pep Generation som verkar för att barn ska röra på sig mer. Det kommer genomsyra hela helgen och i Galärparken kommer det finnas massa aktiviteter, säger Bisse Alm och fortsätter:

– Det är nog rätt unikt med fri entré till något där barn får komma och leka och bara vara och alla kan njuta av massa roligt och musik.

Varför är ett evenemang som Sverigedagarna viktigt?

– Jag brinner för att alla ska få ta del av skärgården och naturen vi har här i Sverige. Kunskapen om att man kan nyttja den och att allemansrätten finns är också viktig för integrationen. Alla nya svenskar måste få veta att de också är en del av det och får njuta av det, säger Bisse Alm.

Mer om Sverigedagarna

Sverigedagarna drar igång klockan 11 den 24 maj på Djurgården, vid området kring Vasamuseet och Junibacken.

Det är fri entré.

Under dagarna blir det massor av musik och aktiviteter för stora och små.

Upplev Skärgårdsmässan, Grillmässan och Veteranbåtsfestivalen.

Ladda ned Sverigedagarnas app för att ha koll på programmet under helgen!

Läs mer på www.sverigedagarna.se

Visa merVisa mindre

Foto: Pressbild