Alvik Basket hoppas på ny storhetstid

  • Publicerad 15:59, 9 nov 2015

Det här är ett blogginlägg på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

På 80-talet var det en basketboom i Stockholm. Basketen var glödhet och hetast var Alvik Basket.  Lördag för ett par veckor sedan hade Alvik Baskets herrlag hemmapremiär i Basketettan. Klubben från västra Stockholm är på väg tillbaka in i strålkastarljuset och strålkastarna är redan på plats.

Mårten

I Åkeshovshallen ska Alvik Baskets herrlag spela hemmapremiär i Sveriges näst högsta serie, Basketettan mot ligalaget Sundsvall Dragons farmalag, Orongo Dragons. Hallen är långt ifrån fullsatt och det är bara en av de två utdragbara läktarna som är utdragen. Ändå andas det något större.

SAMSUNG CSC

Plötsligt släcks hallen ner, det sprutar ut rök och en stark spotlight rör sig runt i hallen. En medryckande låt gör att publiken börjar klappa i takt till musiken. En speaker ber alla i publikens ställa sig upp för ”mesta mästarna” – Alvik Basket. En och en springer spelarna i hemmalaget ut på planen samtidigt som speakern presenterar var och en.

I ena hörnet av hallen står Atena Gerontidou. Hon har en komradio med ett headset och trycker in knappen – vad hände med spotten, det var bara en som lyste, den fungerade ju tidigare, säger hon.

SAMSUNG CSC

Atena Gerontidou är arrangemangsansvarig i Alvik Basket, hon jobbar på klubbens kansli och ansvarar för att arrangemangen för herr- och damlaget ska bli så bra som möjligt. Hon vet vad hon gör, hon har tidigare jobbat som match och arrangemangsansvarig i 08 Stockholm i högsta serien. Dessutom har hon erfarenhet av stora evenemang i hennes roll som team manager för basketlandslagen.

– Klart att mina erfarenheter både från Svenska Basketbollförbundet och från mina år med 08 Stockholm hjälper mig. Alvik sa till mig när jag anställdes, att jag på sikt skulle få organisationen att bli redo för att kunna ha arrangemang i högsta serien. På damsidan är vi där, nu jobbar vi för att ta nästa steg även på herrsidan, säger Atena Gerontidou.

Alvik Basket är Sveriges genom tiderna mest framgångsrika basketklubb på herrsidan med 19 SM-guld. Under klubbens storhetstid på 1960-, 1970-, och en bit in på 1980-talet vann klubben 146 matcher i följd och spelade ute i Europa. Bland annat besegrade man Real Madrid på bortaplan.

Basketen var glödhet i Stockholm och Alvik var i dess kärna. Klubbens hemmaarena Åkeshovshallen fick bytas mot Eriksdalshallen när publikanstormningen blev för stor, och när Eriksdalshallen blev för liten flyttade klubben in i Globen. Men där tog det stopp, intresset svalnade och några år senare gick Alvik ihop med sex andra Stockholmsklubbar och bildade 08 Stockholm.  Alvik Basket gick ur samarbetet för åtta år sedan för att fokusera enbart på sin ungdomsverksamhet.

När ungdomsverksamheten började forma talanger som behövde större utmaningar, började klubben drömma om en ny storhetstid.

– Vi har många duktiga barn och ungdomar, de behöver idoler och något att sträva mot, det är därför vi vill spela i högsta serien på både dam- och herrsidan, säger Carro Håkanson, klubb- och sportchef i Alvik Basket.

Alvik Basket har gjort en omstart. Förra säsongen tog klubben steget upp i Basketligan på damsidan och klubben hoppas snart kunna vara där även på herrsidan.

– Vi har en grupp som jobbar med att göra klubben redo för Basketligan även på herrsidan, främst är det att stärka det ekonomiska. Satsningen som vi gör både på herr och damsidan ska kunna bära sina egna kostnader. Vi måste se till att vi inte på något sätt äventyrar vår ungdomsverksamhet som är basen i föreningen, säger Carro Håkanson, som i sekunden efter att hon har sagt det vrålar högt när Richard Hartman i Alvik Baskets herrlag dunkar i två poäng, i en match som Alvik har tagit över.

På sidlinjen styr coach David McCan. Han vankar av och nn, skriker ut direktiv. Han använder amerikansk slang blandat med svenska ord med Norrköpingsdialekt. När nummer nio i Alvik Basket, Anton Julin passar bort bollen skriker David McCan  ”god damn it”, samtidigt som han tar upp en boll och klämmer den hårt mellan sina händer.

David McCan har varit i Alvik i flera år, förra året som assisterande coach för damlaget i deras premiärsäsong i Basketligan. Nu hoppas han kunna coacha upp Alvik Basket i Basketligan herr.

– Jag sa redan när jag klev på som coach i maj att målet med säsongen är att sportsligt kvalificera oss för Basketligan. Sedan blir det upp till Alvik som klubb att jobba sig ikapp de sportsliga resultaten och bana väg för laget och spelarna för att kunna ta klivet upp till landets högsta liga så fort vi är redo för utmaningen, säger David McCan.

Enligt Atena Gerontidou kommer det organisatoriskt att bli en utmaning.

– Det är en helt annan nivå, det krävs så mycket mer i Basketligan herr. Vi måste ha fler funktionärer och fler professionella i organisationen. Nu jobbar de flesta ideellt och då är det svårt att ställa de krav som krävs, säger Atena Gerontidou.

Atena Gerontidou är ändå positiv, hon ser att engagemanget hela tiden ökar.

– När vi gick upp i Basketligan dam förra säsongen märkte vi hur engagemanget ökade från alla i klubben. Så kommer de att se ut även om vi går upp på herrsidan och vi blir starkare för varje dag som går, säger Atena Gerontidou.

Matchen vann Alvik övertygande efter att ha de gjort hela 29 poäng i tredje perioden mot Orongos nio. Efter en avslagen sista period slutade matchen tillslut 73 – 56 till hemmalagets favör. Publiken är trots vinsten bara lätt nöjda. De är inga hejarop utan bara försiktigt klappande. Publiken är kräsna, de suktar efter något större, de suktar efter en ny storhetstid. Alvik är på väg, men det är långt kvar till basketens finrum.

– Vi strävar mot Basketligan, men det måste gå i steg. Första steget är att bli bland det fyra bästa och komma till Superettan efter jul. Det kommer bli den första utmaningen. När vi har klarat att gå till Superettan så får vi jobba mot nästa steg, säger David McCann.

Rikard Aspegren

Mer från Alvik Basket