I Hägersten-Älvsjö stadsdel bor runt 260 äldre på kommunala vård- och omsorgsboenden. Om en större kris försvårar matleveranser finns ett matlager för dem som räcker i sju dygn – som ärtsoppa, ravioli och annat som kan förvaras i rumstemperatur.
Lagret är på plats sedan hösten 2022. Samma beredskap finns för stadsdelens boenden inom funktionsnedsättning och socialpsykiatri.
För stadsdelens förskolor finns ännu inga matlager – men de förbereds.
– För förskolorna planeras matlager som räcker i fem dagar, eftersom man inte har verksamhet på helger. Vi arbetar centralt med detta eftersom beredskapen ska vara likvärdig, och har kontakt med en person från varje stadsdelsförvaltning, säger Yvonne Ekman Mohajerpour, strateg vid förskoleförvaltningen i Stockholms stad.
Försämrat säkerhetsläge
Hon är ansvarig för att samordna livsmedelsberedskapen för stadens förskolor. På samma sätt finns ansvariga hos äldreförvaltningen och socialförvaltningen, som också samverkar med de olika stadsdelsförvaltningarna.
– Vi är i lite olika faser men träffas och stämmer av. Beredskapsarbetet i staden började trappas upp under 2022, säger Yvonne Ekman Mohajerpour.
Sverige har inte haft någon livsmedelsberedskap på flera decennier. Nu byggs den upp igen. Orsaken är det kraftig försämrade säkerhetsläget, klimatförändringar och erfarenheter från coronapandemin. Översvämningar, torka, bränder, cyberattacker, pandemier och utslagen energiförsörjning är exempel på kriser som kan komma.
Ny lag på väg
Därför är en ny lag på väg, ”lagen om livsmedelsberedskap”. En del av den rör kommunerna, som får ett lagstadgat ansvar för livsmedelsförsörjningen för sina invånare vid svåra kriser (se faktaruta). Lagförslaget har nu varit ute på remiss och planeras träda i kraft den 1 januari 2025.
– Vi var redan i gång med vårt arbete när lagförslaget kom så det är parallella processer. Men det är i linje med hur vi arbetar, säger Yvonne Ekman Mohajerpour.