En småregnig vårdag är det tomt på barn vid Vinterviksbadet. Desto fler är här på sommaren, sedan badet uppgraderats till en officiell badplats med regelbunden vattenprovtagning. Den går till på samma sätt inom hela EU. Bra, tycker Sara Grolander (MP), ordförande i Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning.

– Det är fint att samma kontroller görs vid de officiella baden inom hela EU. Alla måste ha koll på vattenkvaliteten, säger hon när Mitt i träffar henne i Vinterviken.

Sverige är skyldigt att följa många EU-regler, både på nationell och kommunal nivå. Ibland höjs röster mot ”fjärrstyret” men Sara Grolander lyfter fram fördelarna.

– EU-reglerna hjälper oss att hålla ambitionen uppe, till exempel när det gäller hållbarhet och miljö. De gör också att det blir en likvärdighet, samma ramar gäller för hela landet, säger hon.

Lade om scheman

Att Sverige är med i EU påverkar arbetet i stadsdelsnämnden och förvaltningen dagligen, berättar hon. Inom äldreomsorgen i Hägersten-Älvsjö har man till exempel lagt om scheman så att de följer EU:s arbetsdirektiv. Arbetet blev klart under 2023.

– Vi har ställt om till en organisation som erbjuder alla som vill heltidstjänst. I samband med det har vi också sett till att vi har scheman som matchar EU:s krav på dygnsvila (11 timmars vila per dygn, reds anm). Det gynnar hälsan på lång sikt, även om det förstås kommer en del reaktioner när man ändrar förutsättningar för människor, säger hon.

Ett annat direktiv som påverkar Sverige är EU:s art- och habitatdirektiv, som ska motverka förlust av biologisk mångfald. Den som vill exploatera naturen måste förhålla sig till det.

– Det direktivet sätter ramarna för skyddet av arter och det tycker jag är bra. Om en skyddsvärd art finns på en plats får den platsen inte exploateras om man inte kan skapa ett motsvarande livsmiljö i närområdet, säger Sara Grolander.

Framtidsfrågor avgörs

Färre röstar i EU-valet än i valet till riksdag och kommuner. Men valet är viktigt, menar Sara Grolander.

– Många viktiga framtidsfrågor avgörs av den inriktning politiken har på EU-nivå. Valresultatet där påverkar oss så det är viktigt att delta.

Så formar EU Stockholmspolitiken

Europaparlamentets beslut har större inverkan på lokalpolitiken än många tror – så mycket som hälften av kommunala beslut påverkas.

– Därför det är så viktigt att man förstår.

En rapport från 2018 från Stockholms Kommuner och Regioner (SKR) visar att EU-beslut har stor inverkan på Stockholms lokalpolitik. Nästan hälften av punkterna på en fullmäktigedagordning påverkas direkt eller indirekt av EU-beslut.

För storstadsregioner och kommuner stiger denna siffra till 55 procent.

– Min magkänsla säger att det har ökat ännu mer under den senaste mandatperioden, säger Julia Löfvenberg, EU Policy Advisor på Stockholms stad.

Stort inflytande

Löfvenberg lyfter fram att det har skett en betydande mängd lagstiftningsarbete på områden som miljö, klimat, energi och digitalisering på sistone, områden där EU har stort inflytande.

Hon pekar bland annat på AI-förordningen, som syftar till att AI-system ska analyseras och klassificeras utifrån den risk de utgör för användare. Dessutom pågår diskussioner om att skärpa luftkvalitetsdirektivet, då ny forskning visar att luftföroreningar är skadligare än vad man tidigare trott. 

Löfvenberg förtydligar att även om det sällan framgår att en regel kommer från EU, påverkas Stockholms kommuners verksamhet i hög utsträckning.

– Om man till exempel planerar att bygga en ny förskola måste man ta hänsyn till regelverk som i grunden härstammar från krav på EU-nivå. Många aspekter av din vardag regleras alltså på EU-nivå, utan att du är medveten om det, förklarar hon.

Kan göra stor skillnad

Löfvenberg betonar att vi inte är utanför EU-politiken, utan en integrerad del av den.

– Det är lite av en mytbildning kring detta, så fort man säger EU så känns det svårt. Visst, det är lite mer avancerat för att det är fler aktörer med, men det är också därför det är så viktigt att man förstår, säger hon.

Hon poängterar att Europaparlamentets lagar formas av vilka politiker som väljs in.

– Rent krass finns det mer makt inom väldigt många kompetensområden. Av den anledningen tror jag att folk underskattar hur mycket en personröst gör i just det här valet.

Här är områden som påverkas av EU:

Lekplatser

Visste du att kommuners lekplatser sedan flera år tillbaka är utformade efter EU-normer? I hela Europa gäller samma minimikrav för säkerhet och stötdämpande underlag för lekredskap.

Eldning i trädgårdar

I år har det varit mycket diskussion om det är tillåtet eller inte att elda trädgårdsavfall. Bakgrunden är ett EU-direktiv som innebär att medlemsstaterna måste förbättra sin hantering av bioavfall.

Därför beslutade regeringen i slutet av 2022 att göra ändringar i det svenska regelverket. Enligt Naturvårdsverket är det i praktiken förbjudet att elda i trädgården till följd av den nya EU-förordningen.

Men det lyckades bland annat Moderaterna i Värmdö nyligen hejda. Där gör man tolkningen att eldning av trädgårdsavfall fortsatt tillåts under eldningsveckorna, som är tre veckor på våren och tre på hösten.

EPA-traktorer påverkas av EU.

EPA-traktorer påverkas av EU.

Pekka Päkkö

EPA-traktorer

Ett nyligen fattat EU-beslut som påverkar många är reglerna kring A-traktorer, eller EPA-traktorer som det också kallas.

Där har Europaparlamentet röstat för ett förslag om att åldersgränsen för att få köra A-traktorer ska höjas från 15 till 16 år och att det ska krävas B1-körkort.

Om förslaget blir till lag kommer hastighetsgränsen för A-traktorer, som nu är 30 kilometer i timmen, höjas till 45 kilometer. 

Badkvattenkvalitet

Det finns 80 EU-bad i Stockholms län i dag. Badplatser ska registreras som ett EU-bad om det har mer än 200 besökare per dag under badsäsongen.

– Det är nästan samma krav på alla offentliga badplatser men man får inte låta kvaliteten bli dålig på EU-baden. Då måste vi agera, det är det som är bra, säger Heli Lehtonen, miljöinspektör på Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.

Med kvalificeringen kommer ett regelverk om provtagning, kontroll och information som kommunerna åtar sig att följa. Det ska bland annat registreras provtagningsintervaller inför säsongen och badvattenkvaliteten ska tydligt gå att se på skyltar. Det ska även städas, finnas papperskorgar och toaletter.

Engångsplastdirektiv

EU:s engångsplastdirektiv innehåller en rad åtgärder för hur medlemsländerna ska minska sin användning av plast för att minska påverkan på miljön.

Sedan januari i år ska verksamheter som serverar fler än 150 måltider per dag kunna erbjuda förpackningar som är flergångsalternativ.  

Exempelvis på Himmel & Pannkaka, Upplands Väsby kommuns tillagningskök, lagas dagligen runt 300 portioner till äldreboenden och 60 portioner till dagliga verksamheter (LSS).

– Vi har helt tagit bort plasten i våra portionsförpackningar och ersatt dem med pappersförpackningar. Det gäller även lådorna för take away och matlådor som säljs med mat som inte gått åt på lunchen, säger nytillträdda kökschefen Caroline Larsson.

Vårdverksamheten har behövt planera om sina scheman på grund av ett EU-direktiv.

Vårdverksamheten har behövt planera om sina scheman på grund av ett EU-direktiv.

Most Photos

Arbetstidsdirektiv

Direktivet, som ska säkra minsta dygnsvila, har gjort att räddningstjänsten och vårdverksamheten har varit tvungna att planera om sina scheman. Varje medarbetare ska ha minst elva timmars sammanhängande vila under ett dygn. 

Direktivet är inte nytt utan klubbades redan 2007. Däremot började det gälla i Sverige i år efter att en ambulanssjuksköterska anmält Sverige till EU-kommissionen.

Artskyddsdirektivet

Artskyddsdirektivet bottnar i EU:s fågeldirektiv och art- och habitatdirektiv. Det ska motverka förlust av biologisk mångfald och den som vill exploatera naturen måste förhålla sig till det.

Bland annat i Nacka har det lett till att rödlistade fladdermöss stoppar fotbollsplanerna i Ramsmora och bygget av Myrsjö simhall försenas minst två år av en häckande mindre hackspett.

Energieffektivitet

EU har antagit flera mål om energieffektivitet och år 2030 ska 45 procent av energikonsumtionen komma från förnybar energi. Det ska vi ta hänsyn till när vi bygger nya bostäder.

Man kan invända att Sverige ligger före många länder i klimatfrågan. Behövs verkligen EU:s regler då? Det tycker Sara Kukka-Salam (S), kommunstyrelsens ordförande i Solna. 

– Utan EU skulle det vara svårt för mig att ställa krav på att byggbolagen ska bygga klimatsmart. Som kommunpolitiker är EU tryggt att ha i ryggen.  

Det ska bli obligatoriskt att installera solceller på nyproduktion på offentliga och kommersiella byggnader.

Det ska bli obligatoriskt att installera solceller på nyproduktion på offentliga och kommersiella byggnader.

Stockholmshem

Solceller

I framtiden kommer ännu fler byggnader få solpaneler på taket. EU har precis fattat beslut om att det ska vara obligatoriskt att installera solceller på nyproduktion på offentliga och kommersiella byggnader.

Det nya direktivet ska gälla från 2026. EU:s mål är även att befintliga byggnader på över 250 kvadratmeter ska få solceller 2027 och att det ska installeras på alla nya bostadshus 2029.

LOU

Lagen om offentlig upphandling, LOU, är ett annat exempel som bygger på EU-direktiv. Hassan Jama (V), ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd, säger att upphandlingsregler genomsyrar mycket av arbetet på stadsdelsnivå.

– Det gäller ju service, och i princip alla varor och tjänster. Till exempel maten på våra äldreboenden och förskolor, säger Hassan Jama.

Återvinning

EU vill att samtliga medlemsländer ska underlätta återvinning. 70 procent av alla förpackningar ska vara återvinningsbara 2030.

I Sverige har man valt göra det delvis genom att kräva FNI, fastighetsnära återvinning, från kommunerna. Detta införs just nu i bland annat Upplands-Bro i de flerfamiljshus som ännu inte har möjligheten att sortera avfall.

Rösta den 9 juni

Europaparlamentet är en av EU:s två lagstiftande institutioner och väljs i val vart femte år. Den svenska valdagen för EU-valet är den 9 juni 2024.

Det totala antalet platser kommer vara 720 under mandatperioden år 2024 till 2029. Sverige kommer att ha 21 platser, men ledamöterna representerar inte landet utan tillhör olika partigrupper.

För att rösta ska du ha fyllt 18 år, vara medborgare i Sverige eller i ett EU-land och vara folkbokförd i Sverige. Du kan rösta på ett parti eller personrösta på en kandidat.

Källor: Valmyndigheten och Europaparlamentet

Julia Löfvenberg, EU Policy Advisor på Stockholms stad, berättar om parlamentets påverkan på lokalpolitiken.

Julia Löfvenberg, EU Policy Advisor på Stockholms stad, berättar om parlamentets påverkan på lokalpolitiken.

Privat/Mostphotos

Så formar EU Stockholmspolitiken: ”Viktigt att man förstår”

Hälften av kommunala beslut påverkas ✔ "Folk underskattar hur mycket en personröst gör" ✔ Se listan över frågor som EU bestämmer