2013-05-02 14:11
Stockholms Stadsmuseum


Piaf, kristallkronor och ölbröl – Berns fyller 150 år

Till Berns har stockholmarna kommit för att roa sig sedan 1863. Här har stjärnor som Supremes, Edith Piaf och Ella Fitzgerald framträtt.
Men i de gyllene salongerna har det också gått rätt stökigt till.

Lennart Jarnhammar är restauranghistoriker och vet mer än de flesta om hur krog- och utelivet i staden har sett ut genom seklerna. Lokaltidningen Mitt i träffar honom i den förgyllda salong med kristallkronor och speglar som i dag är Berns Asiatiska och där stockholmare har ätit, druckit och roat sig ända sedan 1863, när Berns invigdes.

– Men i början handlade det ärligt talat mer om att dricka än att äta. Det fanns inget kök och under 1800-talet serverades mest kallskuret.

När Strindberg skrev Röda rummet” på 1870-talet fyllde gästerna ofta magen med en så kallad sexa, en assiett där det kunde ligga ost, medvurst, en kall fläskkotlett och en liten böckling. Namnet kom av att den ofta serverades vid sex­tiden på kvällen.

80 år senare hade den gastronomiska ribban höjts och Berns hade sin hittills största glansperiod.

– Restauranglivet fullständigt exploderade efter andra världskriget. Vi tjänade pengar som aldrig förr och folk började gå ut. Restaurangvärlden började tjäna pengar samtidigt som musik- och underhållningsbranschen växte.

1955 försvann motbokssystemet och på Berns firades det med ”Den svenska flaskans dag”. Men fortfarande var det starka restriktioner kring alkoholutskänkningen.

Berns fick vid den här tiden sin första artistchef, Chris Folcker, som engagerade världsstjärnor som Edith Piaf, Eartha Kitt, Marlene Dietrich och Josephine Baker. Gäster i cocktailklänning och smoking kom dit för att låta sig underhållas eller avnjuta en bättre middag på Berns Franska eller Berns Kinesiska.

Hasse och Tage gjorde sin första revy, ”Lådan”, på Berns redan 1967. 1973 hade de slagit igenom ordentligt och fyllde stora salongen med ”Glaset i örat”. Det gick bra för dem, mindre bra för Berns som inte längre hade råd att betala gage till internationella stjärnor.

Men de kände för Berns och Tage Danielsson kläckte tillsammans med Yngve Gamlin idén att skapa Nya Röda rummet, ett vattenhål för skådespelare och annat löst folk som öppnade 1976.

Berns som underhållningsscen befann sig ändå i nedförsbacke.

– Jag minns att jag var här på 80-talet och lyssnade på Monica Zetterlund. Vi var arton personer i stora salongen. De tjänade inget på artisterna längre. Och det var stökigt i salongen utanför. Gaphalsarna skrämde bort musikpubliken.

Det är faktiskt inte så länge sedan som Berns riskerade att bli av med rättigheterna. 2005 hade en hel del av 50-talets glans falnat. I stället noterade stans inspektörer att gästerna blev överserverade och polisen tog emot hundratals anmälningar om stölder, knark- och våldsbrott.

Men världsstjärnorna är tillbaka. 2009 spelade Dylan här, förra året Rihanna. Satsningarna på Berns Asiatiska och Berns Bistro är lyckade och man ingår numera i den enorma Stureplansgruppen. Om Berns återtar sin forna position återstår att se.


FAKTA

Aretha Franklin och Edith Piaf har uppträtt på Berns

Berns salong öppnade 1863, grundat av konditor Robert Berns.

Var populärt som danssalong på 1930-talet.

1944 startade restaurangverksamhet med kinesiskt, franskt och svenskt kök. 1  500 luncher serverades dagligen.

Mellan 1955–1970 uppträdde artister som Aretha Franklin, Charles Aznavour, Count Basie och Harry Belafonte.

1989 nyinvigs Berns efter omfattande renovering. 1991, kommer lågkonjunkturen och konferensverksamheten säckar ihop.

1999 inreder Terence Conran salongerna. Berns Asiatiska och Berns Bistro öppnar 2006.

2013 firar Berns 150-årsjubileum. Startar Nosh & Chow på Norrlandsgatan.

Källa: ”Berns 150 år

av Lennart Jarnhammar

Annons:

Annons:
Nannskog – nu också succétränare
De snickrade ihop sin egen restaurang
Inga bevis för terrorrekrytering
Kvartersfolk – Marie
Ericson: Sett att allt är möjligt