På torsdagskvällen, 25 april, fälldes en vuxen varghane i Norrtälje, nära en hage där flera får angreps av varg tidigare samma dag.

I och med att vargen är fälld upphör beslutet om skyddsjakt som fattades av länsstyrelsen 16 april, efter att två shetlandsponnyer dödats av varg i en hage norr om Norrtälje. Att vargar angriper hästar är ovanligt.

Om det var samma varg som dödade fåren i torsdags, ponnyhästarna och ytterligare får förra året är däremot inte fastställt ännu.

Minst fem får strök med

Den fällda vargen ska därför transporteraras till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för vidare undersökning, skriver länsstyrelsen på sin webbsajt:

”Med hjälp av DNA-analys kommer Länsstyrelsen få svar på om det är samma varg som dödade de två minishetlandsponnyerna liksom de får som angreps i området hösten 2023."

Angreppet i torsdags som föregick att vargen fälldes inträffade i närheten av Skebobruk, inom skyddsjaktsområdet.

Fem får dödades vid attacken och ett får saknas fortfarande. Länsstyrelsen konstaterade efter besiktning att det var varg som orsakat skadorna.

I vintras såg många en varg som rörde sig bland annat i Österåker och Vaxholm. Om det rörde sig om samma varg är oklart.