Först i juni är det meningen att politikerna ska ta ställning till den omarbetade planen för Råsta-Örvallen. Förslaget är ännu inte klart men Mitt i kan berätta om några av detaljerna.

Bland annat har de tre scenarierna i ursprungsförslaget (se faktaruta) nu kokats ner till ett.

– Vi tyckte att det var ett bra upplägg att testa tre olika scenarier med olika bebyggelsegrad för att höra hur boende och remissinstanser ställde sig till det. Det gav en bra hjälp för oss att slutligen komma fram till ett förslag, säger Mattias Häggblom, planarkitekt.

Avvägning

Enligt honom har avsikten varit att ta hänsyn till olika intressen som finns i området – även de som inte vill att det ska byggas något.

– Vi har försökt göra en avvägning där och ta till oss av deras önskemål: att det ska vara luftigt och grönt. Men vi tycker ändå att det här är en lämplig plats för nya idrottsytor och bostäder.

Nya bostadskvarter finns ännu med i förslaget. Enligt Häggblom ska de i den nya versionen anpassas mer till Örs och Råsta gårds befintliga bebyggelse.

Planen på ett "idrottskluster" i områdets östra del kvarstår också. Rackethallens verksamhet blir kvar, men kan enligt Häggblom behöva flytta till en ny byggnad.

Dyrare

Som tidigare annonserats ska nya fotbollsplaner anläggas när ishallen byggs.

– Vi planerar för att de också ska kunna användas för baseboll, meddelar planarkitekten.

Vart tar idrottsklubbarna vägen medan det byggs?

– Utbyggnaden ska ske etappvis så att enskilda verksamheter påverkas så lite som möjligt, men basebollen kan behöva använda en annan plan medan de nya byggs.

Han konstaterar att Örvallens markförhållanden kan kräva förstärkning och pålning.

– Det blir dyrare så, men det är inte omöjligt att bygga.

När det gäller kostnaden jobbar staden fortfarande på att ta fram en kalkyl.