Mitt i har i en rad artiklar granskat turerna kring verksamheten på Lindormsnäs 1:5 och de två delegationsbeslut som togs i månadsskiftet mars-april i år.

Först togs ett beslut om förbud mot fortsatt verksamhet av den tillförordnade samhällsbyggnadschefen Linda Edgren. Detta följdes av ett snabbt upprivande av beslutet, signerat bygg- och miljönämndens ordförande Börje Wredén (L).

https://www.mitti.se/nyheter/politikerns-mejlattack-fick-chef-att-sluta/repuec!wxHf1e6zVQ0bB3oEWoneVQ/

Via mejl gjorde Wredén klart för Linda Edgren att han förlorat förtroende för henne samt att hon agerat illojalt mot kommunen i och med hennes beslut. Ett beslut som det senare skulle visa sig att hon hade rätt att fatta.

Börje Wredén skrev också: ”Du åsamkar stor skada på kommunens anseende och bygg- och miljönämndens som myndighet”.

Med anledning av händelseutvecklingen lät kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) göra en oberoende utredning av besluten. Front advokater genomförde denna utredning och meddelade sin slutsats: Linda Edgren gjorde rätt och Börje Wredén fel.

Man menade att Edgren gjort rätt både ur ett miljörättsligt perspektiv, samt att hon hade rätt att fatta beslutet på delegation. I Wredéns fall framgår att advokaterna anser att det saknas skäl att underkänna Edgrens beslut.

https://www.mitti.se/nyheter/utredarna-politikern-gjorde-fel/repuec!k1rsW0st2cpSzGi79JuCQ/

Börje Wredén har beskrivit advokaternas utredning som undermålig. Advokaterna skriver bland annat att det: "framstår som tveksamt om det har funnits tillräckliga förutsättningar för att fatta ett brådskande ordförandebeslut enligt kommunallagen".

Detta har Wredén tidigare kommenterat:

– Juristerna har noll grund för det påståendet. Jag har läst utredningen och delar inte slutsatserna i den.

Naturskyddsföreningen i Upplands-Bro överklagade Börje Wredéns beslut till länsstyrelsen och menade att Linda Edgrens beslut om förbud är det beslut som ska gälla.

Nu har länsstyrelsen meddelat besked i frågan.

Man förbjuder all verksamhet på Lindormsnäs 1:5 tillsvidare och ger därmed Naturskyddsföreningen rätt. Börje Wredéns beslut rivs upp, och länsstyrelsen ställer sig bakom Linda Edgrens förbudsbeslut den 30 mars. En ansökan om strandskyddsdispens krävs för de åtgärder som genomförs i grustaget.

https://www.mitti.se/nyheter/bakom-braket-omstridda-planer-for-ett-grustag/repuec!5iECoat3X3PefQBYYMmCvQ/

"Enligt länsstyrelsens mening råder ingen tvekan om att verksamheten innebär väsentliga förändringar av livsvillkoren för djur- och växtarterna på platsen".

Hur ser du på att ditt ordförandebeslut rivs upp och Linda Edgrens nu gäller?

– Länsstyrelsens beslut förtjänar att överklagas. Jag utgår från att verksamhetsutövaren kommer att göra det. Jag ser det även som så att nämnden kan överklaga, säger Börje Wredén.

Han menar vidare att länsstyrelsens beslut är helt felaktigt i ljuset av en rad punkter, dels hur man har tolkat hans beslut kontra Linda Edgrens.

– De har uppfattningen att mitt beslut gör gällande att vi avslutat det här ärendet, vilket är helt fel.

Just detta ärende verkar du engagera dig särskilt i, finns det nån anledning till det?

– Nej ingen särskild anledning, jag försöker även engagera mig i de små ärendena, det kan man se om man tittar i protokollen. Tjänstemännens agerande upprör och det gör mig självklart mer engagerad. Det borde engagera både politiker och medborgare.

Hur tror du att ditt agerande påverkar medborgarnas förtroende för nämnden och dig som politiker?

– Det är svårt att säga. Vill man ha politiker som tar ansvar eller bara viker ner sig?

Samtidigt säger Börje Wredén att det finns utrymme att skapa en bättre samsyn mellan nämnden och tjänstemännen kring ärenden som tas upp av politiken.

– Där kan vi i ett tidigare skede diskutera med kontoret. Men det är lättare sagt än gjort, det handlar inte bara om vilja utan även tidsfaktorn.

Hur påverkar dina beslut kommunens anseende?

– Jag tycker att Linda Edgrens agerande ställer kommunen i skamvrån, och mitt agerande är därför nödvändigt.

Den tillförordnade samhällsbyggnadschefen Linda Edgren har tidigare för Mitt i kommenterat Börje Wredéns hårda ord och påståendet att hon skulle vara illojal:

– Jag har personligen aldrig varit med om något liknande under de tio år jag varit i Upplands-Bro. Jag hade delegation på att ta det här beslutet, det hade varit tjänstefel om jag inte hade gjort det. Jag tror ingen skulle uppfatta mig som illojal utan jag har alltid kommuninvånarnas bästa för ögonen, sa Linda Edgren till tidningen i maj.

Vid bygg- och miljönämndens sammanträde den 17 juni uppger Börje Wredén att ett beslut togs att verksamheten i grustaget måste söka strandskyddsdispens för en del av den yta man arbetar på. Detta beslut kom enligt Wredén inte länsstyrelsen tillhanda innan deras beslut om att förbjuda verksamheten skickades ut.

CR Concrete Recyclings vd Peter Viklund uppger att han kommer följa beslutet från länsstyrelsen och även söka strandskyddsdispens. Han berättar även att länsstyrelsens beslut om förbud kommer att överklagas, "då vi tidigare fått motstridiga uppgifter och godkännanden från länsstyrelsen".

Mitt i har sökt företrädare för Naturskyddsföreningen i Upplands-Bro för en kommentar om länsstyrelsens beslut. De har bett att få återkomma efter midsommar.