Varje år anordnar Svenska Botaniska Föreningen och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet medborgarforskningsprojektet Vårkollen.

Alla som vill vara med går ut i naturen och letar vårtecken: blomning av tussilago, vitsippa, blåsippa och hägg samt lövsprickning på björk och sälg.

Och resultatet är tydligt: Våren kommer ungefär två veckor tidigare än för 150 år sedan när liknande undersökningar genomfördes.

– Även om man inte kan tro det eftersom våren kom i gång så sent i år. Men för 150 år sedan var det ingen lövsprickning vid valborg i Stockholm.

Varför är det viktigt att leta vårtecken?

– Det är viktigt för skogs- och jordbruket att se hur klimatförändringar påverkar växtsäsongen, men även för pollenallergiker, biodlare och naturlivet i stort.

I år rapporterades vårtecken från 2 000 platser i hela landet, en ökning med 100 procent jämfört med förra året. I Stockholm kom rapporterna från 330 ställen.

Ny chans

Den som missade vårkollen behöver inte misströsta. Mellan den 5-6 juni är det nämligen dags för försommarkollen.

Det går till på samma sätt, men då är det i stället blomningen hos liljekonvalj, prästkrage, rönn, hägg och syrén man ska spana efter.