– Två av tre hundrastgårdar stängdes på grund av fjärrvärmebygget. Från början sa kommunen att de skulle vara stängda tillfälligt, i knappt ett år. Nu har det gått snart tre år och då får vi veta att de inte ska öppnas igen, säger Fatma Tuncer.

Hon är en av flera hundägare i Tureberg som gång på gång har hört av sig till kommunen för att försöka få besked när det gäller hundrastgårdarna i området.

– Kommunikationen har varit usel. Jag har blivit bollad mellan kommunen, Seom och entreprenörer. Att försöka nå tjänstemännen har varit hopplöst. Och om en politiker ens svarar så bollar de tillbaka till tjänstemännen som inte svarar, säger Fatma Tuncer.

Minus två plus en

De två hundrastgårdar som har stängts är den vid Bygatan och den som låg vid korsningen Bagarbyvägen/Hvidovrestråket. Sedan dess är bara en hundrastgård öppen, den på höjden mellan Bygatan och Bygdevägen.

– Och den har ingen belysning så den kan inte användas när det är mörkt. För tre år sedan skulle den få belysning men det blev många turer. När belysning sattes upp till slut, nu vid årsskiftet, satte de den på fel rastgård – på en av dem som är stängda nu, säger Fatma Tuncer.

Skylten sitter kvar men någon hundrastgård är det inte längre här, vid korsningen Bagarbyvägen/Hviovrestråket.

Skylten sitter kvar men någon hundrastgård är det inte längre här, vid korsningen Bagarbyvägen/Hviovrestråket.

Tomas Stark

Nu förbättras situationen i alla fall. Kommunen har anlagt en ny 900 kvadratmeter stor hundrastgård i höjd med Bagarbyvägen 28-40.

Den nya hundrastgården.

Den nya hundrastgården.

Tomas Stark

Ett glatt besked tycker Tuva Anbratt, Linda Eriksson och Aleksandra Guzik från BFF Hunddagis som är ute på en förmiddagspromenad med en dryg handfull hundar vardera.

– Det är bra om de öppnar en ny, ju fler hundrastgårdar desto bättre, säger, Tuva Anbratt.

– Vi går mest med hundarna, men ibland brukar vi ta dem till en hundrastgård. Det är väldigt olika, men vissa tycker att det är jättekul att vara där, säger Linda Eriksson.

"Kommer att få belysning"

Att det har varit problematiskt för Turebergs hundägare de senaste åren medger Christina Karlemyr, teknisk chef på kommunen, utan omsvep.

– Seom som lägger fjärrvärme har haft jätteutmaningar med sin entreprenör. Vi vet att det har varit rörigt. Hundar har rastats i lekparker, på förskolegårdar och i Malmparken. Men den nya hundrastgården kommer att bli stor, fin och tillgänglig. Och den kommer att få belysning, säger hon.

Ska de två tidigare hundrastgårdarna öppnas igen när fjärrvärmearbeten är klart?

– Nej, på det ena stället var vi tvungna att ta ner alla träd, och träd måste finnas på en hundrastgård. Och det andra stället kommer Seom att behöva gräva upp igen om två år, säger Christina Karlemyr.

Fatma Tuncer efterlyser belysning även på hundrastgården på höjden, den som har varit öppen hela tiden.

– Om den inte får belysning finns det fortsatt risk att hundar rastas på andra platser. Det är väldigt hundtätt i området och vi har de facto förlorat en hundrastgård, säger hon.