Kristoffer Tamsons (M) håller med om att saker har gått överstyr.

– Allt fler vittnar om våld, hot, tjuvåkning i mängder, säger han.

Kista busstorg har länge varit en plats som pekats ut som ett område där narkotikaförsäljning pågår och gäng hänger. Undersökningar stadsdelen Rinkeby-Kista gjort har tidigare visat att det är en av de platser som upplevs som otryggast i Kista.

Mitt i har flera gånger under de senaste åren rapporterat om insatser som haft som syfte att göra busstorget tryggare. Bland annat sattes kameror upp och platsen har fått ny belysning. Insatserna har dock inte haft den effekt man önskat, enligt Kristoffer Tamsons.

Bjuder in polisen

För att kunna ta tag i situationen är det ett måste att polisen är med och agerar, menar Kristoffer Tamsons nu. Därför är ambitionen att starta en dialog med dem så snart som möjligt.

– Vi har gjort en del tillfälliga insatser på platsen med biljettkontroller i sällskap av ordningsvakter och sådant, men det handlar inte enbart om tjuvåkningen utan framför allt om de omfattande ordningsstörningarna som ofta uppstår vid kontroll.

– Våra ordningsvakter har inte de befogenheter och verktyg som krävs för en sådan här situation där de riskerar att utsättas för våld.

Nu vill han se en riktad, varaktig insats, där kundvärdar, trygghetsvärdar, ordningsvakter och biljettkontrollanter från SL:s sida, och andra aktörer på platsen som fastighetsvärdar och Arriva, gör en offensiv under en längre tid.

– För att det ska vara möjligt måste polisen avsätta resurser, och jag hoppas att de lyssnar och tar det här på allvar. Situationen eskalerar och i dagsläget bedömer vi att biljettkontroller inte kan genomföras utan dem.