Renoveringen av lågstadiets skolgård har nu pågått i ett år.

Under våren har bygget kommit in i ett mer högljutt skede.

– Det borras och borras, många barn klagar och tycker det är jobbigt. De sitter med hörselkåpor på lektionerna för att kunna koncentrera sig men här om dagen tog de slut. Nu har de börjat spika för fönstren. Det är inte hållbart, vi är flera föräldrar som tycker det här är allvarligt, säger en mamma till Mitt i.

Hon efterlyser mer information och en tidsplan.

– Det är synd om barnen. De har inte haft någon skolgård på två terminer. Det känns inte heller tryggt att de ska vara på en byggarbetsplats hela dagarna.

– Jag förstår inte att de måste dundra på och göra allt på skoltid. Barnens undervisning måste gå först.

Spränger berg

De borrningar som pågår på gården har med dagvattnet att göra. Rör ska läggas ned tre meter i marken, då behöver en stor del av berget spräckas bort.

Enligt tekniska nämndens ordförande Bernhard Huber (MP) förs en tät dialog med skolan, där man kommit överens om att en del störande jobb behöver göras även på skoltid för att gården ska bli klar fort som möjligt.

Rektorn Susanna Franzén håller med om att det "inte är en optimal situation" men säger att bullret inte överskrider gränsvärdena.

– Men det är klart att det låter en del. Därför har vi erbjudit elever hörselkåpor. Flera lärare har önskat att reducera ljudet och därför har skivor satts upp på fönstren.

Blir det inte väldigt mörkt?

– Det blir mörkt men vi har ju bra lampor. Det klart det är trevligare med dagsljus.

Susanna Franzén tillägger att det för regelbundna avstämningar med skyddsombuden för att arbetsmiljön ska vara så bra som möjligt i väntan på att skolgården färdigställs. Det saknas just nu tidsprognos.