Eftersom vattenrutschkanor räknas som en badanläggning har miljö- och hälsoskyddsförvaltningen tillsyn över vattenrutschkanan på Ängbybadet.

Provtagningen som gjorts av rutschkanans vatten har fungerat bra, enligt Marithe Eriksson, miljöinspektör. Ingen har blivit dålig av vattnet i rutschkanan som hon känner till.

Nu skärps ändå kraven.

– Efter att noggrannare ha analyserat sommarresultaten (2023) har vi kommit fram till att man behöver en förbättrad teknik, säger Eriksson.

Metoden som används i dag, där klor tillsätts med klorpuckar, är inte tillräckligt effektiv, enligt miljöförvaltningen. För mycket klor tillsätts med metoden vilket gör att kloret blir mindre effektivt.

– Då kan det plötsligt bli mycket bakterier i vattnet, säger Marithe Eriksson.

Vattenrutschkanan på Ängbybadet har varit i bruk åtminstone sedan 1980-talet.

Vattenrutschkanan på Ängbybadet har varit i bruk åtminstone sedan 1980-talet.

Anders Gustafsson

Reningsmetoden som rutschkanans ägare nu ska installera kallas autodosering. Autodosering kommer att rena vattnet på ett säkrare sätt, enligt Eriksson.

– Man vill hålla vattnet mikrobakteriellt säkert med så lite klor som möjligt och då behöver man automatiserad klorreglering, säger Marithe Eriksson.

Marithe Eriksson, miljöinspektör.

Marithe Eriksson, miljöinspektör.

Miljöförvaltningen

Att miljö- och hälsoskyddsförvaltningen inte har krävt autodosering tidigare förklarar Åsa Hoffmann, enhetschef på miljöförvaltningen, med att utredningen kring vattenrutschkanan tagit tid.

– Om vi ska jämföra med alla andra bassängbad i Stockholm är det ändå så att vattenrutschkanan är öppen tillfälligt under sommaren och så uppehåller man sig inte så länge i det vattnet, det är väl en del av förklaringen. Men framförallt har det tagit väldigt lång tid för miljöförvaltningen att komma framåt i ärendet, just eftersom det bara är öppet under sommaren, säger Åsa Hoffmann.

Förutom ny vattenrening ställer staden även krav på att ett ekbuskage vid vattenrutschkanan ska ansas, och att vattenrutschkanans trappa renoveras. Vem som ska betala för dessa arbeten är oklart, ett nytt möte planeras med rutschkanans ägare, Kjell Perninge.

Kan du få betala för ansningen av ekbuskaget och för trappan?

– Egentligen är det fastighetsägaren (Stockholms stad äger marken) som ska göra alltihop, jag kan inte svara på det, det är ingen som ger mig ett konkret svar, säger Kjell Perninge.

Kjell Perninge, Ängby camping, är ägare av vattenrutschkanan på Ängbybadet.

Kjell Perninge, Ängby camping, är ägare av vattenrutschkanan på Ängbybadet.

Anders Gustafsson

Kommer du att köpa en ny vattenrenare?

– Jag köper den om myndigheterna kommer överens om vem som ska göra vad, annars gör jag det inte. Som det är nu får jag prata med massor av myndigheter och alla säger olika, säger Kjell Perninge.

Inte heller staden verkar veta vem som ska betala för ansningen av buskaget och trapprenoveringen.

– Vi vet förhoppningsvis mer efter mötet i slutet av maj, säger Åsa Hoffman.

Kommer vattenrutschkanan att stå färdig till sommaren?

– Vi håller på att reparera den och gör den fin så vi ska kunna öppna den men det är under förutsättning att de olika myndigheterna blir överens, säger Kjell Perninge.