– Visionen innefattar att vi de närmsta åren ska förbereda oss för uppflyttning till Superettan och att det ska vara en naturlig process med spelare från vår akademi, en process som dessutom är ekonomiskt hållbar, säger Poja Naderi, sportchef för SFK:s herrar.

På klubbens kansli på Edsbergs sportfält delar han rum med Johan Palm, ny för i år som tränare i herrlaget och även utvecklingschef i hela klubben.

Johan Palm, huvudtränare i Sollentuna FK:s herrar, och Poja Naderi, sportchef, i det gemensamma arbetsrummet i klubbens kansli på Edsbergs sportfält.

Johan Palm, huvudtränare i Sollentuna FK:s herrar, och Poja Naderi, sportchef, i det gemensamma arbetsrummet i klubbens kansli på Edsbergs sportfält.

Tomas Stark

Båda har jobbat intensivt med klubbens nya strategi de senaste månaderna, tillsammans med klubbchefen Stefan Burman och flera andra, och i förra veckan antogs den på SFK:s årsmöte.

Omfattande plan

Planen är omfattande, ambitiös och långsiktig – en tioårsplan närmare bestämt.

– Den handlar inte bara om och herrarna och Superettan utan den har många delar. Vi trycker starkare på våra ledarutbildningar och satsar mer resurser ut i vår basverksamhet, våra geografiska lag. Samtidigt har vi höga mål för vår akademi och våra herr- och damlag, säger Stefan Burman.

Sollentuna FK:s klubbchef Stefan Burman.

Sollentuna FK:s klubbchef Stefan Burman.

Tomas Stark

Han betonar att allt hänger ihop. Genom att skapa Sveriges bästa utvecklingsmiljö ska man i hög grad bli självförsörjande med spelare till representationslagen. Det innebär att spelare kan säljas så att elitverksamheten ger ett ekonomiskt överskott – som kan investeras i en ännu bättre övrig verksamhet vilket med tiden ger ännu bättre möjligheter att få fram och fostra egna talanger.

Bra förutsättningar

För Johan Palms och Poja Naderis bygge i herrlaget innebär det att en redan ung trupp har blivit ännu yngre.

– Vi ska ha egenfostrade spelare och i år har vi lyft upp många spelare från U19, säger Johan.

– Vår spelarbudget är bland de lägsta i Ettan Norra, så därför blir egenfostrade spelare vårt viktigaste sätt att tävla på, säger Poja.

I stället för nyförvärv med höga löner satsar man för framtiden och investerar i utvecklingsmiljön.

– Gymet är nyrenoverat, vi har GPS-västar och samma kamerasystem som lagen i Allsvenskan. Och vi har både natur- och konstgräs. Förutsättningarna är bra, säger Poja.

Tidigare har Sollentuna fått fram egna talanger och förädlat spelare som har värvats av klubbar i Superettan och Allsvenskan. Att det sker framöver också ingår i kalkylen.

– Om vi har en spelare som slår i taket och vi inte går upp så behöver det kanske bli så. Men då är det viktigt att ha bra avtal, med vidareförsäljningsklausul till exempel. Och om en spelare går så ger det plats för någon annan, säger Poja.

Skadefylld försäsong

När Lokaltidningen Mitt i träffar Johan och Poja är truppen inför seriepremiären ännu inte 100-procentigt satt. Därför finns inget exakt resultatmål för årets säsong.

– Vi ska landa i det när truppen är spikad, men de senaste åren har vi legat i toppen så åtminstone övre halvan, säger Poja.

Resultaten under försäsongen – två segrar på tolv matcher – indikerar dock inte att SFK ska slåss i toppen i år.

– Vi har störts av många skador. En hel backlinje har varit borta så vi har fått spela med 16–17-åringar. Det är bra på ett sätt, de har fått speltid i en herrlagsmiljö. Vi har blivit straffade på grund av bristande erfarenhet, inte på grund av bristande fotbollsförmåga, säger Johan Palm.

Vill inte kompromissa

I visionen ingår att spela en attraktiv fotboll och vara spelförande. Den har laget inte tummat på även om man inte har fått resultaten med sig i träningsmatcherna.

– Vi är inte den första klubben som initierar en sådan här process. Vissa går sämre i början och backar då från strategin. De som i stället har fortsatt och hållit i sina ideal, exempelvis Bodö/Glimt i Norge och Mjällby i Allsvenskan, har det gått bra för, säger Poja.