Tre medborgarförslag kom in till Kungsholmens stadsdelsnämnd i början av 2024. Så här gick det för dem:

1. Bygg ett utkikstorn i Kronis

”Jag föreslår att ett utkikstorn i toppen av Kronobergsparken byggs så att det därifrån går att blicka ut över hela Kungsholmen och angränsande stadsdelar”.

Kronobergsparken utsikt är lite av en besvikelse, menar förslagställaren som anser att ett torn skulle öka parkens attraktionskraft och dessutom kunna locka barn och gamla att klättra några steg extra.

Nej: Tjänstemännen anser att ett större torn kraftigt skulle påverka parkmiljön karaktär och kulturhistoriska värden. I stället ska träden fortsatt vara parkens högsta punkt.

2. Liva upp Fridhemsplan med blomster

"Att vistas vid Fridhemsplan är ganska trist. Miljön är grå och ogästvänlig”.

Ett enkelt sätt att råda bot på detta vore, enligt medborgarförslaget, att satsa på blomsterarrangemang, gröna växter och buskar.

Nja: Eftersom stadsdelen inte råder över marken på Fridhemsplan skickas förslaget vidare till trafikkontoret. Förvaltningen skickar dock med att Fridhemsplan antagligen är komplicerat för planteringar. Därför kan blomsterurnor eller likande tillfälliga arrangemang vara en väg att gå.

3. Fler skyltar på promenaderna

”Jag önskar fler skyltar vid Norr Mälarstrand och Kungsholms strand, som informerar om vilka fåglar, djur, insekter och växter man kan se”.

Skyltarna skulle enligt förslagsställaren öka allmänhetens kunskaper av naturen och vikten av att skydda den.

Var god dröj: Tjänstemännen svarar att på de platser som föreslås – Kungsholms strand och Norr Mälarstrand – kan det på sikt bli en ny skyltning om naturen där. Man påpekar också att skyltningar om djur och växtliv på Kungsholmen redan sker vid till exempel Fredhällsbranten och i Luxparken.