Den 24–25 maj bjuder arrangörerna av Rinkeby bokfestival precis som förra året in till en stor fest med författarbesök, samtal, intervjuer, debatter, mat, musik och mängder av andra aktiviteter för både barn och vuxna.

I år står tunga namn på listan över vilka som kommer inta scenerna i Rinkeby: Leif GW Persson, Johannes Anyuru, Nour El Refai, Lina Wolff, Karolina Ramqvist, Ia Genberg och Lena Andersson för att nämna några.

Även tidigare statsepidemiolog Anders Tegnell besöker festivalen, för att prata om sin nya bok och vilka lärdomar man kan dra av coronapandemin.

– För oss är det människor som har något att berätta snarare än stora namn. Vissa har vi bjudit in för att de har viktiga saker att säga, några har kontaktat oss själva och velat vara med, säger Fardosa Omar, verksamhetschef på Rinkeby Folkets hus, som i samarbete med Rinkeby bibliotek arrangerar festivalen.

Leif GW Persson är ett av stornamnen klara för Rinkeby Bokfestival.

Leif GW Persson är ett av stornamnen klara för Rinkeby Bokfestival.

Pressbild

Nytt tema

I år går festivalens tema under rubriken “Där Sverige möts”. Tanken är att föra samman människor oavsett varifrån Stockholm, Sverige eller världen man kommer, berättar Fardosa Omar.

– Litteratur är i princip det enda som kan förena oss med tanke på de olika främlingsfientliga vindar som blåser genom hela Europa just nu, tankar om att det finns ett starkt "vi och dem". Här vill vi starta samtal mellan människor som annars kanske aldrig träffats, ena folk i litteraturens värld, men också uppleva varandras världar och kunna diskutera dem, säger hon.

Från invigningen av fjolårets festival.

Från invigningen av fjolårets festival.

Emma Löf Hagström

Arrangörerna vill ha så stor blandning som möjligt av både författare och besökare, berättar Elisabeth Pollak, projektledare för festivalen.

– Det är det som blir så speciellt och annorlunda, att det är Rinkeby bokfestival – det är kanske inte det man förväntar sig, att hela litteraturvärlden ska träffas här. Bokbranschen ska komma hit och möta Rinkeby, samtidigt som vi skapar en plattform för framtidens litteratur med rötter i hela världen, säger hon.

Elisatbeth Pollak, projektledare för Rinkeby Bokfestival, Fardosa Omar, verksamhetschef på Rinkeby Folkets hus och Carl Hamilton, ordförande i Rinkeby Folkets hus, är ansvariga för festivalen.

Elisatbeth Pollak, projektledare för Rinkeby Bokfestival, Fardosa Omar, verksamhetschef på Rinkeby Folkets hus och Carl Hamilton, ordförande i Rinkeby Folkets hus, är ansvariga för festivalen.

Privat

Hoppas på tusentals besökare

I fjol besökte över 700 personer evenemanget. I år hoppas arrangörerna på flera tusentals. Man har därför vidgat festivalområdet från att enbart innefatta Rinkeby Folkets hus och biblioteket, till att även ha scener i Rinkebyskolans aula och i Rinkebyhallen.

Sammanlagt kommer sju olika rum hålla öppet för olika program och aktiviteter festivalen igenom.

– Jag ser mest fram emot allt som anordnas för barnen. Vi har bjudit in flera barnförfattare som Martin Widmark, Tina Mackic och Elias Våhlund, och kommer bygga upp sagovärldar och ha workshops, seminarium och högläsning, säger Fardosa Omar.

Det kommer vara gratis inträde till allt.

– Vi vill ha festivalstämning, med mat och dryck för alla slags plånböcker. Oavsett ekonomiskt situation ska man kunna komma, delta i författarsamtal, ha kul med sina barn och dessutom köpa mat både till sig själv och de små. Det ska vara så låga trösklar som möjligt för att alla ska kunna vara med, säger Fardosa Omar.