Den 1 februari höjde Stockholms stad avgiften för boendeparkering i innerstaden med 500 kronor i månaden. En privatperson hade då överklagat höjningen. Nu har förvaltningsrättens avgjort frågan. Överklagan avslås, vilket innebär att avgifterna ligger kvar på den nya nivån.

– Det är en märkbar förändring, men det tål att påminnas om att boendeparkering är en mycket kraftfull rabatt jämfört med den vanlig taxan för gatuparkering. Även efter den här justeringen kommer boendeparkering att vara starkt subventionerat, kommenterar Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd.

Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd.

Klara B Orreteg

Lägre för nyttoparkering

Höjningen gäller både bilar och motorcyklar. Avgiften för bilar höjs alltså med 500 kronor per månad, medan avgiften för MC höjs med 125 kronor månad. Samtidigt sänks avgiften för nyttoparkering med 2 500 kronor per år, för att underlätta för exempelvis hantverkare.

Höjningen motiveras med att antalet lediga p-platser behöver bli fler.

– Syftet med p-avgifter är att se till att det alltid finns en viss andel lediga parkeringsplatser. I Stockholm hade avgiften för boendeparkering legat stilla sedan 2016 och tappat sin styrförmåga. Det var hög tid att justera nivån, säger Lars Strömgren (MP).

Moderaterna ogillar höjningen.

– Det finns många som blir besvikna över beskedet. De rödgröna gör det dyrare och svårare att ha bil i innerstan, samtidigt som man drar ner på kollektivtrafiken just i innerstan. Får många blir det ett dråpslag i redan tuffa tider, kommenterar oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M).