Klockan 03.21 på natten mot onsdagen kom larmet om att det brann i kaféet, som ligger i Orhem i Flatens naturreservat. Kaféet saknar el efter branden och det är vatten i byggnaden.

– Efter omständigheterna mår jag bra, men mitt livsverk har blivit lite uppeldat. Samtidigt har det varit en monumental uppslutning kring torpet. Så jag är också lycklig över att vara människa i den gemenskapen, säger Victoria Rixer som driver kaféet sedan 18 år tillbaka.

Polisen har spärrat av platsen till teknisk undersökning är utförd.

Polisen har spärrat av platsen till teknisk undersökning är utförd.

Ylva Bexell

Folk kom ändå

Den 1 maj var det tänkt att man skulle ha öppnat för sommaren. Det blev också öppning, men under helt andra omständigheter. 

– Vi skulle åka dit och invigningsfika när vi fick höra om vad som hänt, säger Skarpnäcksbon Ylva Bexell.

Hon och maken tog sig likt många andra också till kaféet för att stödfika den 1 maj. Torpets gård var dock avspärrad av polisen. Men på andra sidan Orhemsvägen ordnades bänkar och trasmattor där folk kunde sitta. Victoria Rixer berättar att människor kommit med både blommor och mat liksom stöttat med pengar. 

– Folk styrde upp ett kafé i skogsdungen så att vi kunde servera 400 personer fika och grillkorv. Det har varit ett otroligt stöd. 

Folk kom till kaféet trots att det brunnit. Ägarna uttrycker stor tacksamhet till alla som stöttat.

Folk kom till kaféet trots att det brunnit. Ägarna uttrycker stor tacksamhet till alla som stöttat.

Ylva Bexell

Rubriceras som mordbrand

Polisen misstänker att branden är anlagd. Rubriceringen är mordbrand. Och det finns folk som gjort iakttagelser.

Enligt kommunpolis Alvaro Torres utreder polisen om det kan finnas politiska motiv till branden. 

– Jag tänker att det här mer är riktat mot kaféet som mötesplats än mot mig personligen, säger Victoria Rixer, och fortsätter:

– Man vet att det är en plats där många med hjärtat till vänster samlas. Men alla är välkomna hit. Vi vill att det ska vara mys här och bakar bullarna efter receptet som ärvts vidare sedan kaféet startade på 30-talet.

Kaféet har fått skador efter branden trots att man lyckades hindra huset från att brinna ned.

Kaféet har fått skador efter branden trots att man lyckades hindra huset från att brinna ned.

Ylva Bexell

Kommer ha öppet

På kaféets hemsida och Facebooksida finns swishnummer för den som vill stötta ägarna efter händelsen. För trots branden tänker Torpet i Orhem fortsätta med eftermiddagsöppet på lördagar och söndagar under våren. 

– Vi får låna ett storkök i närheten och är inställda på att servera fika i trädgården. Det här har varit en mötesplats sedan 30-talet och det vill vi att fortsätter även utan kafébyggnad.

Kaféets försäkringsbolag ska bedöma om byggnaden kan renoveras eller måste rivas och byggas upp igen berättar Rixer. 

– Det är för tidigt att sia om hur öppettiderna blir i sommar. Just nu står vi med en brandhärjad byggnad och försöker bara överleva timme för timme.