Beslutet, som togs vid kommunfullmäktige, berör runt 600 anställda. Kommunen köper två stora kontorsfastigheter på Anton Tamms väg 1 och 3, på östra sidan om järnvägen och Väsbyån.

Dessutom köper kommunen genom Väsbyhem den intilliggande Optimusfabriken, som var ett centrum för Väsbys framväxt under 1900-talet. Även delar av Optimusfabriken kan bli kommunkontor.

Kommunen köper även Optimusfabriken.

Kommunen köper även Optimusfabriken.

Upplands Väsby kommun

Kommunens administration finns i dag på tre olika adresser: Pyramiden på Centralvägen 1, det blå höghuset på Dragonvägen 86 i Väsby Centrum och delar av fastigheten på Anton Tamms väg 1. Planen är nu att allt i stället ska finnas under samma tak inom några år.

– Det kommer att hjälpa mig och mina medarbetare att förbättra vår gemensamma service till alla som bor och verkar i kommunen. Den Väsbybo som vill besöka oss får också ett och samma kommunhus, oavsett om det gäller bygglov eller skolskjuts. Samtidigt sänker vi på sikt våra kostnader för kontorslokaler, säger kommundirektör Derk de Beer.

Fördelar med samlad service

Kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S) ser också en vinst i att en stor del av servicen till Väsbyborna samlas på en plats. Även oppositionsråd Oskar Weinmar (M) ser fördelar.

– Det är ett klokt beslut, inte minst ekonomiskt. Sammantaget kommer de årliga kostnaderna att blir lägre, snarare än att hyra in sig på flera ställen som vi gör nu. Dessutom blir det en rejäl kraftinjektion till utvecklingen av vårt stationsområde, säger Oskar Weinmar.

Hela Optimusområdet står inför en stor förvandling. Inom de kommande åren ska både hyresrätter och bostadsrätter byggas.