Intill Sjötorpsparken i Skogås växer ett helt nytt bostadsområde fram. I första etappen byggs 264 lägenheter i fyra flerfamiljshus. Dessutom byggs 14 stadsradhus i två till tre våningar längs med Storvretsvägen.

– De flesta hus i den här delan av Skogås är byggda ungefär samtidigt. Därför är det extra roligt, dels att vi får radhus på den här sidan av järnvägen, dels att det blir nya moderna lägenheter och att husen byggs i trä och ska få solceller på taket. Det skapar en variation i området och det ger väldigt mycket lägre klimatavtryck, säger Emil Högberg (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Såväl lägenheterna som radhusen blir bostadsrätter. Säljer de inte tillräckligt kan det bli aktuellt att göra om dem till hyresrätter.

Inflyttning är planerad till slutet av 2025 och början på 2026.

Grönt är skönt. Visionsbild över den nya bebyggelsen intill Sjötorpsparken.

Grönt är skönt. Visionsbild över den nya bebyggelsen intill Sjötorpsparken.

Illustration: Innovation Properties

Ska även byggas hyresrätter

Emil Högberg tror att det nya området blir ett lyft för Skogås.

– Vi vill ha blandade upplåtelseformer och vi tror ju att nyproducerade moderna lägenheter ökar underlaget för kommersiella aktörer vilket är bra för hela västra Skogås. Det kommer också att bli en upprustning av parken, säger han.

Han är nöjd med att bygget går enligt plan, trots lågkonjunkturen.

– Det är extra glädjande när det är många byggen som står still i hela länet. Det behöver byggas bostäder för att svara upp mot efterfrågan.

I planen ingår också att det ska byggas 60 hyresrätter. Heimdalen står för de lägenheterna, men det finns inget bygglov för det ännu.

Dessutom ska det byggas en ny förskola som ska ersätta den tidigare förskolan Svalan. Det dröjer dock till 2028 innan den nya förskolan byggs.

Det ska också byggas två lokalgator, en gång- och cykelväg och en trappa mellan Sjötorpsparken och Storvretsvägen. Gång- och cykelvägen från trappan ner till den befintliga gång- och cykelvägen byggs om för att bli mer tillgänglig. Hållplatsen längs Österleden flyttas något åt väster för att ge plats åt den nya lokalgatan som i dag är en gång- och cykelväg.

Återvinningsstationen på Storvretsvägen har tagits bort och kommer inte att ersättas.

Så här kan bostadshusen längs den nya lokalgatan se ut.

Så här kan bostadshusen längs den nya lokalgatan se ut.

Illustration: Innovation Properties