Den 17 juni förra sommaren slet sig ett antal hästar som stod uppbundna utanför restaurangen Ulla Winbladh på Djurgården.

Hästarna skenade längs Djurgården och fortsatte sedan över Djurgårdsbron. Längs vägen skadades flera personer. En av dem, en man i 70-årsåldern, fick bland annat svåra skallskador.

Dog ett halvår senare

Sex månader senare avled han. Enligt den utredning som åklagaren lade fram var det på grund av skadorna han fick i samband med olyckan.

Mannen som arrangerade hästutflykten, under vilken hästarna lämnades vid restaurangen, åtalades först för grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan, och senare även för grovt vållande till annans död.

– Mannens oaktsamhet består framför allt av att han har bundit fast de fem hästarna vid en restaurang och därefter satt sig på uteserveringen. Han har också bundit dem på ett sätt som varit särskilt riskabelt. Agerandet har drastiskt ökat riskerna för att hästarna skulle skena, säger rättens ordförande chefsrådmannen Johan Borgström i ett pressmeddelande.

Nekar till brott

Idag, tisdag, föll domen vid Stockholms tingsrätt.

Domstolen dömde mannen, mot sitt nekande på samtliga punkter. Påföljden bestämdes till fängelse i ett år och tre månader.

Mannen ska också betala skadestånd på drygt en halv miljon kronor.

– Vi är väldigt missnöjda med rättens bedömning att det handlar om en oaktsamhet som är grov, och att det är en hård påföljd. Jag har fått i uppdrag att överklaga, säger mannens advokat Henrik Olsson Lilja.

Han menar att det saknas aktuell praxis för den här typen av händelser.

– Jag tror att det är första gången ett sånt här mål prövas, och då menar jag att det lätt kan bli fel.

Åklagaren yrkade även på att mannens företag skulle betala en företagsbot på 1 000 000 kronor. Detta ogillades dock av tingsrätten som argumenterade för att mannen dömts till ett långt fängelsestraff och blivit skyldig att betala skadestånd.

– Jag kommer eventuellt att överklaga detta. Tingsrätten lutar sig på ett rättsfall från 2012, men sedan dess har lagen ändrats och nu finns det en bestämmelse om att en eventuell företagsbot istället ska jämkas. I övrigt delar tingsrätten i stora delar min bedömning, säger kammaråklagare Anna Meyrowitsch.