På tisdag besöker utbildningsminister Mats Persson (L), riksdagsledamoten Martin Melin (L) och oppositionsrådet i Huddinge Carl Otto Engberg (L) polisutbildningen i Flemingsberg. Där kommer de att presentera sitt förslag på ett stärkt europeiskt polissamarbete. Liberalerna tycker att det polisiära samarbetet på EU-nivå är för svagt och de vill se en Europapolis, en gemensam europeisk underrättelsetjänst och på sikt att Europol utvecklas till en operativ polisstyrka.

– Senaste halvåret har vi kunnat följa hur bedragarna sitter på spanska solkusten och ringer till äldre i Sverige och även i Huddinge och lurar dem på pengar. Brottsligheten och gängkriminaliteten vet inga nationsgränser, därför behöver vi mer europeiskt samarbete, säger Carl Otto Engberg.

Carl Otto Engberg (L), oppositionsråd.

Carl Otto Engberg (L), oppositionsråd.

Pressbild

Europeiskt poliskontor i Flempan

Liberalerna i Huddinge vill att Flemingsberg ska bli ett nav för den europeiska polisutbildningen.

– Här finns polisutbildningen, rättscentrum och polisväsende. Flemingsberg har de perfekta förutsättningarna för att bli ett europeiskt poliskluster både med tanke på den historiska bakgrunden och med den utveckling och satsning på forskning som planeras i området. Och den svenska polisutbildningen har gott renommé i andra länder, säger Carl Otto Engberg.

Om Liberalerna får som de vill kan både franska och tyska spaningsledare köpa snutkaffe i Flemingsberg framöver.

– Vi skulle vilja att det första europeiska poliskontoret öppnar i Flempan, säger Carl Otto Engberg.

Nu tänker han driva frågan vidare lokalt och föreslå att kommunen undersöker vad man kan göra för att underlätta en sådan här etablering.