Det finns en brist på en naturlig plats för unga från orten att utveckla sina skådespelarkvaliteter på, tyckte ansvariga från Kulturhuset Stadsteatern Husby, Balettakademien och Unga Klara.

Tillsammans ville de göra något för att försöka ändra på saken, och nu startar de en utbildning i skådespeleri – i Husby.

– Det finns en enorm talang och kreativitet i orten, men för många av de jag träffar i mitt arbete i Husby är det ofta ett för stort steg att börja på någon skådespelarlinje i stan, säger Olof Hanson, konstnärlig ledare på Kulturhuset Stadsteatern.

En utbildning på hemmaplan i orten blir ett mer naturligt, första steg som kommer kunna fånga upp många potentiella framtida skådespelare, tror han.

– Unga från orten som drömmer om att bli skådespelare ska inte behöva lämna Järva.

Kulturhuset Stadsteatern Husby, Balettakademien och Unga Klara startar skådespelarutbildning i Husby.

Kulturhuset Stadsteatern Husby, Balettakademien och Unga Klara startar skådespelarutbildning i Husby.

Christian Lärk

Stort intresse

På den senaste tiden har man märkt av ett ökat intresse för skådespeleri i just Järva, berättar Olof Hanson.

I fjol gjorde man ett pilotprojekt med en skådespelarkurs i Husby på kvällstid en gång i veckan, där platserna tog slut på bara några timmar.

– Det har blivit väldigt hett med skådespeleri. Serier som Snabba cash har betytt enormt mycket, där många av de fantastiska skådespelarna som är med sin inte har en utbildning i botten. Att kunna erbjuda en sådan utbildning för unga människor som inspirerats av branschen känns viktigt.

Det är också stor brist på mångfald i skådespelarbranschen, något man hoppas utbildningen ska hjälpa till att andra på.

– Vi lider av att den här branschen är väldigt vit, det saknas skådespelare med blandade etniciteter och andra referensramar. Vi hoppas att det här ska vara en möjlighet för unga med en annan bakgrund att ta sig in på samma villkor som andra, säger han.

Antagningsprov

Utbildningen startar i september, och riktar sig till unga 18–25 år. Den är gratis, och man kommer kunna söka in genom ett personligt brev och intagningsprov framför en jury bestående av representanter från de tre arrangörerna. Vem som helst får söka till utbildningen, men de uppmuntrar främst personer från orten att söka.

Själva utbildningen kommer hållas av profilerade skådespelare från Sveriges stora scener, som ämnar lära ut grunderna i skådespeleri både för teater och film.

– Det kommer vara väldigt många olika pedagoger som kommer hålla högkvalitativa masterclasses. Vi kommer försöka ta in många personer som har samma referenser som våra elever kommer ha, som kommer kunna ge dem nycklar i hur de förstått branschen och kommit vidare, säger Olof Hanson.

Utbildningen är på deltid med tio lärarledda lektioner i veckan. Tanken är att deltagarna ska kunna ha annan sysselsättning vid sidan av.

– Man ska kunna ha en annan sysselsättning, som studier eller jobb, parallellt. Vi tror att det kommer bli en väldigt uppskattad form av utbildning, säger Olof Hanson.