Det har snart gått en månad sedan nyheten om att Socialdemokraterna och Moderaterna gemensamt bildar nytt styre i Tyresös. Men därefter har det varit tyst från båda partierna.

Än har de inte presenterat vilka de prioriterade frågorna är eller hur de ställer sig i frågor där de båda partierna tidigare har tyckt olika. Inget besked har heller getts kring när det kan tänkas komma.

Men nu står det klart att det nya styret inte hinner göra en kommunplan till i juni, i vilken det fastställs budget och kommunens övergripande mål för 2025. I stället skjuts det upp och ska röstas om på kommunfullmäktige den 24 oktober.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S) så är S överens med M om att det är viktigt med en genomarbetad budget, som de menar bidrar med trygghet och stabilitet.

– Det är något vi även tror att Tyresöborna förväntar sig. En budget är politikens viktigaste styrdokument och det är inget som ska hastas fram, säger hon.

Att de skjuter på budgetprocessen är inget som påverkar Tyresöborna eller kommunens förvaltning, menar hon.

Skapar en ny nämnd

I närtid planeras stora förändringar i den kommunpolitiska organisationen. På kommunfullmäktiges sammanträde den 23 maj ska det väljas ledamöter för alla nämnder samt kommunstyrelsen, enligt förslag som valberedningen ska ta fram.

– Vi kommer att göra om organisationen i och med att vi förändrar styret, säger Anita Mattsson (S).

Kommunledningsutskottet avskaffas och ersätts av kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU. Dessutom skrotas både hållbarhets- och stadsbyggnadsutskottet och ersätts men en ny nämnd, samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden.

– Det gör vi för att prioritera hållbarhet samt klimat- och miljöarbetet. De frågorna hänger starkt ihop med samhällsbyggnadsfrågorna så jag tror att vi kommer få en mer effektiv process. Det blir en uppgradering, säger hon.

Träder i kraft sista maj

Uppdragen för de förtroendevalda politiker som sitter i utskotten i dag återkallades på kommunfullmäktiges sammanträde den 25 april. Vilka ledamöter det blir som ska sitta i den nya nämnden beslutas den 23 maj.

Vem ska hantera hållbarhets- och stadsbyggnadsfrågor under tiden?

– De beslut som måste tas i maj kan vi i kommunstyrelsen ta ändå. Vi måste inte ha utskotten, det är bara det sättet vi hittills valt att hantera ärenden på.

Den nya organisationen träder i kraft den 31 maj.