– Politikerna säger att de vill ha ett aktivt kulturliv i Snösätra. Men ibland känns det som att de säger en sak och gör en annan, säger Mikael Rickman, ordförande i Kulturkvarter Snösätra som arrangerar festivalen Spring beast och en massa andra aktiviteter i Snösätra.

Den 9-12 maj är det 10-årsjubileum för festivalen. I flera år har de fått extra ekonomiskt stöd från Stockholms stad för att ordna den, men i år fick de avslag på sin ansökan.

"Arrangören är toppen"

I början av året beviljades Kulturkvarter Snösätra ett stöd för aktiviteter i sommar på 400 000 kronor. Men de hade sökt lika mycket till för att finansiera festivalen.

– Tidigare har vi haft extra medel i budgeten för att kunna bevilja mer stöd, men det har vi inte i år. Vi tycker att arrangören är toppen. Det de gör i Snösätra är väldigt uppskattat. De har stora ambitioner och har sökt höga belopp. Vi rekommenderar alla aktörer att söka pengar brett, det finns till exempel även stöd från regionen, och att hitta alternativa inkomstkällor, säger Hampus Larsson, handläggare på kulturförvaltningen.

Festivalen Spring beast kommer att genomföras, artister och annat är redan bokat.

– Men just nu har vi noll kronor i budget, vi är tvungna att ta ett frivilligt inträde och uppmanar folk som vill och kan att bidra ekonomiskt eller hjälpa till som volontärer. När vi fick beskedet om avslag hade vi just skrivit på ett förlängt arrendeavtal med staden, för 180 000 kronor om året. Bygglov kostar. Det drar iväg. Kulturplatsens framtid är hotad, säger Mikael Rickman.