Det började i London 2004, för att tolv år senare hitta till Hagaparken. Det hela går ut på att alla som vill springa en runda på fem kilometer samlas strax före 09.30 på lördagar och gör det tillsammans.

Nyligen firade organisationen Haga parkrun sitt 300:e lopp. Vid starten stod ungefär lika många deltagare. Bland dem fanns turister från Australien, Finland, Tyskland och Storbritannien. 55 av dem sprang för första gången.

– Det känns riktigt bra att ha genomfört så många lopp. Det handlar inte bara om löpningen, människor kommer hit för att träffa nya vänner, vara utomhus och få en bra start på helgen. Någon sa en gång till mig ”Jag får alltid positiv energi efter att ha kommit till parkrun” – det är också den känslan som vi vill ge människor, säger Deri Thomas som tog parkrun till Hagaparken.

Loppet är gratis och man tar sig runt i egen takt. Den som registrerar sig får ett armband med en streckkod som används för att mäta tid, men det är ingen tävling.

Haga parkrun i Hagaparken har sprungit 300 lopp

Haga parkrun i Hagaparken har sprungit 300 lopp

Haga parkrun

6 000 ska springa

Totalt är över 6 000 registrerade för att springa i Haga och de flesta kommer från närområdet. I snitt deltar 150-200 personer varje vecka, enligt Deri Thomas.

– Det kan låta som många, men det finns också snart 10 miljoner människor registrerade runt om i världen!

Parkrun är en internationell organisation som arrangerar lopp runt om i världen.

I Sverige finns det i elva städer. Haga parkrun har siktet inställt på det långa loppet.

– Den ursprungliga park­run, Bushy parkrun i London, har snart sin tusende parkrun i höst, så det är något att sikta på! Kanske gör vi något stort för vårt 10-års­jubileum 2026 också.

Löpare lockas till 250:e varvet i Hagaparken

Varje lördagsmorgon i sju år samlas ett hundratal personer i Hagaparken och springer. På lördag 15 april är 250:e gången.

Parkrun grundades 2004 i Bushy Park i London.

Konceptet med att springa en runda på fem kilometer i spred sig världen över och tog sig små småningom till Hagaparken.

– Vi startade 2016 och är i Hagaparken varje lördag. Det är ett jättekul evenemang som anordnas av volontärer. Vi brukar vara mellan 80 och 120 varje vecka och har haft lite över 5 000 deltagare under alla år, säger Deri Thomas som tog Parkrun till Sverige och Hagaparken.

– Jag kommer från Storbritannien och där är det här enormt. Det är över 150 000 som deltar varje lördag.

Gratis att springa

Loppet är gratis att delta i för alla som vill. Den som registrerar sig får ett armband med en streckkod som används för att mäta tid, men det är ingen tävling, betonar Deri Thomas. Vid 09.30 drar det igång.

– Folk springer på 16 minuter, andra går runt på 65, det spelar ingen roll. Efteråt går vi till Café Caesar och fikar, så det är en social grej också.

De flesta kommer från närområdet. Själv bor han i Kungsängen men jobbade länge i Vasastan.

– Jag har joggat i Vasastan sedan jag kom till Sverige 2005, så jag kände till Hagaparken väldigt bra. Det är en jättefin park ganska centralt i Stockholm. Ett naturligt ställe att springa i.

En gladare planet

Under påsken var han hemma i Storbritannien för att hälsa på familj och vänner. Då passade han på att delta i ett lopp i Cardiff som är näst störst i Storbritannien.

– Jag tror man mår bra av att springa. Både fysiskt och mentalt. Det spelar egentligen ingen roll hur snabb man är.

– Det är vad Parkrun står för, att skapa en mer hälsosam och gladare planet. Samtidigt som folk träffar andra att prata med.

Vi brukar vara mellan 80 och 120 varje vecka