Huddinge kommun har länge dragits med hög sjukfrånvaro. Sjukfrånvaron bland kommunens anställda var 8,5 procent år 2022, jämfört med snittet i landet som låg på 7,6 procent.

Högst är sjukfrånvaron bland stödassistenter, barnskötare, boendestödjare, måltidspersonal och elevassistenter. Yrkesgrupperna omfattar omkring 1500 personer, vilket är nästan en fjärdedel av alla anställda inom kommunen. Långtidssjukfrånvaron dominerar i nästan alla grupper.

Den höga sjukfrånvaron är en dyr historia för kommunen. 2022 kostade den drygt 108 miljoner kronor vilket motsvarar kostnaden för 545 anställda på ett år.

Förra året gjordes en kartläggning av orsakerna bakom sjukfrånvarotalen med förslag på åtgärder för att minska dem. Att minska sjukfrånvaron var en del av mittenstyrets överenskommelse med Vänsterpartiet.

Gemensamt för de här grupperna är att de huvudsakligen är kvinnor, arbetar nära andra personer med ett brett spann av behov, generellt inte har eftergymnasial utbildning och att de har låg lön, visade kartläggningen.

Man konstaterar också att stigande sjukfrånvaro lätt blir en ond spiral då arbetsbelastningen ökar för medarbetare som täcker upp för dem som är sjukskrivna.

Sjukfrånvaron har minskat

Kommunen har under flera år arbetat för att få ner sjukfrånvaron och trenden går åt rätt håll. Förra året låg den på 7,7 procent. Det är ungefär i linje med snittet i landet (7,5 procent), men fortfarande en bit över länssnittet som ligger på 6,8 procent.

Nu skjuter styret till två miljoner för att fortsätta arbetet med att sänka sjuktalen.

"De ska räcka till utbildningsinsatser inom bland annat arbetsmiljö, psykisk ohälsa och risker och stöd i arbetet med rehabilitering. Vi identifierar också olika friskfaktorer, som till exempel ökad delaktighet och inflytande över arbetssätt och rutiner, där medarbetarnas åsikter och tankar kan tas tillvara på ännu bättre", skriver Sara Heelge Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett mejl till Mitt i Huddinge.

I kartläggningen föreslås att man ska utreda orsakerna till den höga personalomsättningen på förskolor och möjligheten att minska barngrupperna och stressen i förskolan. Enligt Sara Heelge Vikmång har styret utökat förskollärarna med en per område.

"En kommande översyn av lokalbehoven ska också ge förutsättningar till att dela upp barngrupper och skapa en bättre arbetsmiljö", skriver hon.